Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο

Μάιος 07, 2021 - 17:09

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίοι θεσπίζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις γονέων - παιδιών, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, το νομοσχέδιο συνιστά μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού και καθιερώνονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου τα πέντε βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

1. Η μη διάκριση μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο.

2. Οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

3. Η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

4. Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα. Θεσπίζονται, δε, επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις

5. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές.