Ναύπλιο: 102η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ναύπλιο: 102η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (φωτο&βίντεο)

Μάιος 23, 2021 - 13:45

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η 19η Μαΐου αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο. Ημέρα τιμής, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.

Το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου έγινε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στο Ναύπλιο, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και ομιλία από την κυρία Όλγα Ζαχαράκη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη στην Πλατεία Δημαρχείου, από τον Αντιπεριφερειάρχη  Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο,  τους Βουλευτές Αργολίδας Γιάννη  Ανδριανό και Ανδρέα Πουλά , τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο , τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ναυπλίου και την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας «Παναγία Σουμελά», Μαρία Τσολακίδου , παρόντες ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης  Σχοινοχωρίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης, Αναστάσιος Γανώσης, Γιάννης Μαντζούνης , Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α.

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου της, Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία δεν προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου παρακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Πέρα από το ελληνικό κράτος ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα, Τζώρτζια, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ και από τις 11/9/2019 Καλιφόρνια, ενώ υπάρχει σαφής αναφορά -κατά κάποιο τρόπο αναγνώριση- σε γενοκτονία Ελλήνων και από την πολιτεία της Αλαμπάμα), τη βουλή της αυστραλιανών πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Αυστρία (ακολουθούμενη λίγες ημέρες αργότερα από το Δήμο της Βιέννης) και την Ολλανδία. Στον Καναδά οι πόλεις Οττάβα και Τορόντο έχουν αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας.
Η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), ενώ έχει τύχει αναγνώρισης και από αρκετές διεθνείς οργανώσεις και φορείς, όπως οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες Φοιτητές. Τέλος ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ κάνουν αναφορά σε γενοκτονία κατά Ελλήνων.

Βίντεο δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στο Ναύπλιο, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων , Ποντιακό μοιρολόι από την Δέσποινα Γιαννακούλη και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη στην Πλατεία Δημαρχείου  https://youtu.be/6wOYaGOdnhk

Βίντεο δήλωση αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου https://youtu.be/hQzo9YJ7lRs

Βίντεο ομιλία της Όλγα Ζαχαράκη https://youtu.be/YG7gN4dxOe0

Βίντεο δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας «Παναγία Σουμελά», Μαρίνας Τσολακίδου https://youtu.be/HB_VetBHEvk

(φωτογραφίες Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

 

ArgolidaPortal.gr Δήλωση Γ. Μαλτέζου για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο 102η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο: Μ. Τσολακίδου, 102η Επέτειος Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο - Όλγα Ζαχαράκη, 102η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου