Δύο νέες προκηρύξεις προϋπολογισμού 805 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δύο νέες προκηρύξεις προϋπολογισμού 805 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης

Μάιος 24, 2021 - 17:44

Δύο νέες προκηρύξεις καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου με συνολικό προϋπολογισμό 805 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται για την προκήρυξη των καθεστώτων ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» και «Γενική Επιχειρηματικότητα», του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Τα βασικά σημεία των νέων καθεστώτων συνοψίζονται ως εξής:

Ποσοστά ενίσχυσης έως 55% του προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων
Προβλέπονται ενισχύσεις έως 10.000.000€ ανά επενδυτικό σχέδιο και έως 30.000.000€ ανά όμιλο επιχειρήσεων.
Παρέχεται η δυνατότητα ενισχύσεων πλέον των 500.000 € και στον πρωτογενή τομέα
Κίνητρα με την μορφή επιδότησης, φοροαπαλλαγής, ενίσχυσης της απασχόλησης, leasing κ.α.
Ενισχύσεις για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση και επαναλειτουργία επιχειρηματικών εγκαταστάσεων
Επιλέξιμοι κλάδοι δραστηριότητας όπως Ξενοδοχεία, Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες, logistic, parking, αθλητικές εγκαταστάσεις, χονδρικό εμπόριο καυσίμων, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
Οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν προς ενίσχυση τις αιτήσεις τους στα δυο προαναφερθέντα καθεστώτα από τις 25 Μαΐου έως την 30η Ιουλίου 2021, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι υποβολές προτάσεων για την προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 30η Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του καθεστώτος.

Στο πλαίσιο των προκηρύξεων, προβλέπονται ενισχύσεις μέχρι 55%, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Συνολικός Προϋπολογισμός
Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων:

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 405.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 400.000.000 ευρώ που αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 5.000.000 ευρώ αφορούν αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Γενική Επιχειρηματικότητα:

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 120.000.000 ευρώ που αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 280.000.000 ευρώ αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με μια από τις παρακάτω μορφές:

Ατομική επιχείρηση (εφ’ όσον το ύψος των επενδυτικών σχεδίων δεν υπερβαίνει τις 500.000€)
Εμπορική εταιρία
Συνεταιρισμός
Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες
Εταιρικών Συμπράξεων.

Περιεχόμενο επενδυτικού σχεδίου

Δημιουργία νέας μονάδας
Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτή
Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας
Απόκτηση στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της

Επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού

Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια:

– Ίδρυσης ή επέκτασης ξενοδοχείων τουλάχιστον 3*

– Εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχείων τουλάχιστον 3* (να ανήκουν ή να αναβαθμίζονται). Απαραίτητη προϋπόθεση η πάροδος 5ετίας από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή την ημερομηνία ολοκλήρωσης προηγούμενου εκσυγχρονισμού

– Ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν παύσει την λειτουργία τους, χωρίς να έχει αλλάξει η χρήση τους και εφόσον ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε 3*

– Ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού camping τουλάχιστον 3*

– Ίδρυσης και εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2*

– Εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, ιαματικός τουρισμός, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa), ΚΕΠΑΤ, καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια)

– Ίδρυσης ξενώνων φιλοξενίας νέων, υπό προϋποθέσεις

– Ίδρυσης ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α’ 155), υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης

Επενδύσεις στον τομέα Αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης

Στον τομέα Αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας κατ’ εξαίρεση ενισχύονται οι κλάδοι:

α. 93.11.10.01 Υπηρεσίες γηπέδων (4×4, 5×5 κ.λπ.) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης κ.λπ., και

β. 93.11.10.03 Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).

Επενδύσεις στον τομέα της Αποθήκευσης και των υποστηρικτικών προς τη μεταφορά δραστηριοτήτων

Στον τομέα αποθήκευσης και υποστηρικτικών προς τη μεταφορά δραστηριοτήτων ενισχύονται οι κλάδοι:

αα. 52.22.11.05 [Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνων)],

ββ. 52.22.11.06 (Υπηρεσίες λειτουργίας υδατοδρομίων) και,

γγ. 52.29.19.03 [Υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics)].

δδ. 52.21.24.00 [Υπηρεσίες χώρων στάθμευσης] – Ενισχύονται κατ’ εξαίρεση επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση ή επέκταση δημόσιας χρήσης κλειστών σταθμών ιδιωτικής χρήσεως επιβατηγών αυτοκινήτων χωρητικότητας τουλάχιστον σαράντα (40) θέσεων.

Για να μπορεί μια επιχείρηση να αιτηθεί ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης στο Καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας, ή για να λάβει ποσοστό επιχορήγησης στο 100% του ΧΠΕ για το Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σε τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Εξωστρεφείς ΜΜΕ: Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν τουλάχιστον 10% αύξηση της εξωστρέφειας κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία, είτε 5% εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους το τρίτο έτος, είτε χωρίς αύξηση εφόσον οι εξαγωγές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 85% του κύκλου εργασιών το 3οέτος πριν την υποβολή του σχεδίου τους
Καινοτόμες ΜΜΕ: με κατ’ ελάχιστον 10% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών να καταλαμβάνουν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
Ανεξάρτητες ΜΜΕ που μετά την έναρξη ισχύος του νόμου (22-6-2016) προχώρησαν σε διαδικασία συγχώνευσης είτε με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας – εκτός εξαγοράς
Αύξηση απασχόλησης σε ΜΜΕ τουλάχιστον κατά 10% κατά την τελευταία τριετία. Η ενίσχυση αυτή παρέχεται σε επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί τουλάχιστον 36 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής και το ακέραιο μέρος της ποσοτικής αύξησης των ΕΜΕ σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο του μηδενός.
Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) του Ν.4019/2011, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν.4384/2016.
Επενδυτικά σχέδια τα οποία υλοποιούνται σε τομείς ΤΠΕ (Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας) και Αγροδιατροφής
Επιχειρήσεις οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους όπως προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
Επιχειρήσεις που υλοποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο σε Β.Ε.Π.Ε., Ε.Π, Ε.Π.Ε.Β.Ο, Θ.Υ.Κ.Τ. και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης.
Επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικό σχέδιο σε ειδικές περιοχές του όπως αυτές ορίζονται σε σχετικό παράρτημα του νόμου (ορεινές, μειονεκτικές, με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με πληθυσμιακή μείωση, νησιωτικές, παραμεθόριες).
Είναι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος.