Ξεκινά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ξεκινά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Ιούνιος 01, 2021 - 16:42

Από την Τρίτη 1η Ιουνίου ξεκινά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, τον οποίο θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πλέον οι δανειολήπτες έχουν δύο επιλογές: είτε ρύθμιση χρεών είτε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ο νέος Πτωχευτικός τίθεται σε εφαρμογή σε μια περίοδη που εκατομμύρια πολίτες είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας και εργασιών, είχαν απολέσει μισθό, ατομικό και εμπορικό εισόδημα, εν μέσω πανδημίας.

Όπως αναφέρει η «Αυγή», η ΕΚΤ προέβλεψε -πριν από λίγες μέρες- ότι θα κινδυνεύει με πτώχευση το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ χθες και ο ΟΟΣΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο πτωχεύσεων στην Ελλάδα.

»Τα μέτρα στήριξης έχουν ενθαρρύνει τις τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να δανείζουν στις επιχειρήσεις, όμως οι χρεοκοπίες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν καθώς η στήριξη θα αίρεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

»Εν αναμονή αύξησης των πτωχεύσεων, που θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη να παρθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. «Αυτό θα απαιτήσει δράσεις πέραν της πρόσφατης επέκτασης του προγράμματος Ηρακλής», τονίζει ο οργανισμός.

»Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 - 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 - 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 - 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους (εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία), πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στου οποίου τα "χέρια" θα έχει περάσει η κατοικία! Ένα από τα ζητήματα, πάντως, είναι το ότι ο συγκεκριμένος φορέας δεν αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το ερχόμενο Πάσχα, κάτι το οποίο δημιουργεί εκλογικούς συνειρμούς.

»Το παραπάνω, πάντως, δεν συνεπάγεται λιγότερους πλειστηριασμούς. Ορισμένοι αναλυτές «βλέπουν» ακόμη και εξαπλασιασμό της ταχύτητας πλειστηριασμών, λόγω των στόχων του Νόμου του Ηρακλή (Ν. 4649/19). Κι αυτό διότι τα funds πρέπει να πετύχουν τους στόχους εντός διετίας, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμένεται να διευρύνει το πεδίο των πλειστηριασμών. Ερώτημα αποτελεί το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδρύσει μια bad bank (σε μια περίοδο που προστίθεται κόκκινα δάνεια), αλλά με χρήματα, τα οποία θα πρέπει να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, από το πρόσφατο "NPL Summit" εξήχθη το συμπέρασμα ότι οδηγούνται προς πώληση χιλιάδες «κόκκινα» ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.

»Εν τω μεταξύ, με το άρθρο 28 του νέου Πτωχευτικού Νόμου παρέχεται κάποια ελάχιστη πενταετής επιδότηση (70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας) μόνο σε αυτούς που έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων άνω του 20%. Όμως η επιδότηση αυτή δίνεται αυτομάτως μόνο σε αποκλειστικά συνεπείς και πλήρως ενήμερους προς τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία και δεν αρκεί για όσους απώλεσαν εισοδήματα 40% και πλέον».