Νέος εκλογικός νόμος: Λιγότεροι σύμβουλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέος εκλογικός νόμος: Λιγότεροι σύμβουλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Ιούνιος 04, 2021 - 16:26

Υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά πλειοψηφία και επί της αρχής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη αυτοδιοικήσεων πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή, θα εφαρμοστεί δε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2023.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο εν λόγω νόμος διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Μεταξύ των προβλέψεων του νέου αυτού νόμου περιλαμβάνονται:

– Επαναφορά της 5ετούς θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες

– Ως όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο θεσπίζεται το ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

– Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

– Ο νικητής των εκλογών εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου.

– Περιορίζεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων, ο οποίος καθορίζεται πλέον με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ειδικότερα, μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αποτελείται από 41 μέλη αντί των 51 που έχει σήμερα.