Μετάλλαξη Δέλτα: Κάτω από 30 ετών όσοι νοσούν στην Κρήτη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μετάλλαξη Δέλτα: Κάτω από 30 ετών όσοι νοσούν στην Κρήτη

Ιούνιος 30, 2021 - 16:16

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς, καθώς προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία η νέα μετάλλαξη Δέλτα, η οποία «χτυπάει» κυρίως νέους αλλά και παιδιά ακόμα και 8 χρονών, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε: «Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών.

Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς».

Ενώ χαρακτήρισε αισιόδοξο, το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Στο ερώτημα αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.

«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.