Αναβλήθηκε το θέμα για τη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή Μπέλμπερη του δήμου Τρίπολης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αναβλήθηκε το θέμα για τη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή Μπέλμπερη του δήμου Τρίπολης

Φεβρουάριος 29, 2012 - 19:06

Το θέμα αφορά και την Αργολίδα λόγω του υδροφόρου ορίζοντα και των καταβοθρών που καταλήγουν στο αργολικό πεδίο

Τέσσερα είναι τα ερωτήματα που ζητά η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να απαντηθούν σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή Μπέλμπερη του δήμου Τρίπολης ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το έργο που θα παράγει 480MW ενέργεια από απόβλητα.

 

Τα ερωτήματα είναι τα παρακάτω

 

1.      Η  χωροθέτηση του έργου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της παραγόμενης θερμότητας και σε συνδυασμό με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο πλημμύρας στο γήπεδο εγκατάστασης της μονάδας.

 

2.      Η συνολική έκταση που απαιτείται για άρδευση βάσει της πραγματικής απομάκρυνσης του αζώτου από τα υγρά απόβλητα και της τελικής περιεκτικότητας του αζώτου στα προς άρδευση επεξεργασμένα υγρά. Στη μελέτη αναφέρεται άρδευση 35 στρεμμάτων ενώ από την αξιολόγηση υπολογίζονται 2340,5 στρέμματα, τεράστια διαφορά για την οποία πρέπει να αποφανθεί η διεύθυνση υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου.

 

3.      Ο σχεδιασμός μονάδας με δυναμικότητα που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανά εποχή παροχές αποβλήτων.

 

4.      Η μελέτη των τυχόν επιπτώσεων της απόρριψης θερμότητας γενικότερα στο περιβάλλον αλλά και ειδικότερα στα οικοσυστήματα  της περιοχής πχ της κεφαλληνιακής ελάτης του γειτνιάζοντος δικτύου Natura.

 

Επιπλέον αναμένεται σύμφωνα με τον εισηγητή αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Παπαφωτίου και η μελέτη ειδικού επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Για τους λόγους αυτούς αν και η υπηρεσία διάκειται θετικά για την μονάδα θα περιμένουν τις απαντήσεις και στη συνέχεια θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό συμβούλιο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Δυναμική η παρουσία των κατοίκων - ενοχλημένος ο περιφερειάρχης μίλησε για "λαϊκιστές"

 

Παρόντες στην συζήτηση που έγινε επί της αναβολής ή μη του θέματος ήταν εκτός από τους μετόχους της εταιρείας "ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ" που κατασκευάζει τη μονάδα και οι κάτοικοι της περιοχής Μπέλμπερη οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή της μονάδας στην περιοχή αυτή. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας παρόλο που συμφώνησαν με την αναβολή του θέματος για να έχουν πιο πλήρη εικόνα του ζητήματος - πλην των Περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα και Βαγγέλη Γούργαρη που ψήφισαν κατά της αναβολής- τόνισαν ότι θα πρέπει να συνεδριάσει και η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για αντίστοιχα θέματα ώστε να υπάρξει πλήρης εισήγηση για το θέμα , ενώ τονίστηκε πως δεν είναι δυνατόν να αναβάλλονται διαρκώς τέτοιου είδους θέματα γιατί γίνονται "μαγειρέματα". Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη δική του τοποθέτηση πριν το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία και λόγω της αντίδρασης των κατοίκων αλλά και λόγω τοποθετήσεων που μιλούσαν για ιδιωτικές επενδύσεις που αφορούν στην ενέργεια και οι οποίες δεν θα πρέπει να επικροτούνται, ενοχλημένος ύψωσε κάποιες φορές τον τόνο της φωνής του και μίλησε για "λαϊκιστές" και για "τραγωδία", αναρωτώμενος "τι τραγωδία είναι αυτή" και τόνισε πως "κληρονόμησαν ένα θέμα από την αποκεντρωμένη διοίκηση και από την πολεοδομία του δήμου Τρίπολης και θα πρέπει μετά από ενδελεχή προσέγγιση να αποφασίσουν ελεύθεροι για το μέλλον του θέματος".