Σαρηγιάννης: Εύκολα φτάνουμε στα 6.400 κρούσματα ως τον Δεκαπενταύγουστο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σαρηγιάννης: Εύκολα φτάνουμε στα 6.400 κρούσματα ως τον Δεκαπενταύγουστο

Ιούλιος 15, 2021 - 16:59

Δυσοίωνες είναι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, και του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τις 6.400 κρούσματα, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα το χειμώνα.

«Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα το Σεπτέμβρη, γιατί θα βρεθούν ανοχύρωτοι μπροστά σε πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, και άρα θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν. Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Μεταφράζοντας» τα όσα μας περιμένουν σε αριθμούς, ο ίδιος είπε ότι «Κάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, υπολογίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και το τι θα γίνει από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από αυτό που κάνουμε τώρα».

Τέλος, αναφερόμενος στον επερχόμενο χειμώνα και το τι μπορεί να μας φέρει από επιδημιολογικής πλευράς, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Μπορεί να μας περιμένει κάτι πολύ δύσκολο αν δεν εμβολιαστούμε. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο, που επίσης θα είναι δύσκολο, επειδή θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι μας προστατεύει γιατί δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα σωματίδια στον αέρα. Το χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεν είναι κανείς εκεί. Όταν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να νοσήσουμε είναι πολύ μεγάλες».