Μητσοτάκης από Τρίπολη: Ο αγρότης θα γίνει επιχειρηματίας (φωτο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μητσοτάκης από Τρίπολη: Ο αγρότης θα γίνει επιχειρηματίας (φωτο)

Ιούλιος 19, 2021 - 21:11

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης τη Δευτέρα 19 Ιουλίου μετά την παρουσίαση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις ομιλίες του υπουργού κ. Σπ. Λιβανού και των στελεχών, προτίμησε να μιλήσει από στήθους, βάσει και της εμπειρίας του από την περιοδεία του στη Μεσσηνία. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξασφάλιση των χρηματοδοτικών εργαλείων που πλέον δεν μπορεί να είναι ένας «κουμπαράς» για τους αγρότες, αλλά να επενδυθούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην εξωστρέφεια των αγροτών, στην ενίσχυση των νέων ώστε να επιστρέψουν στο χωράφι και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της αγοράς τους.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Είχα ετοιμάσει μια ομιλία, αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω από στήθους, ενδιαφέρον και δημιουργικό οδοιπορικό στις περιοχές της Δ. Μεσσηνίας,

»Να σταθώ στην καταληκτική παρατήρηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που μας παρουσιάζει η νέα ΚΑΠ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου διασφαλίσαμε για τη χώρα μας τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 19 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα στους πόρους αυτούς προστέθηκαν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, και πόροι από το νέο ΕΣΠΑ.

»Έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά η αποστολή μας δεν είναι εύκολη. Η νέα ΚΑΠ επιβάλλει σημαντική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αγροτική πολιτική».

Είναι λάθος να βλέπουμε την ΚΑΠ ως έναν κουμπαρά ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών. 

«Αν κάνουμε την αυτοκριτική μας, όλα αυτά τα 40 χρόνια από την απόφαση ένταξης του Κ. Καραμανλή στην ΕΟΚ, από τη μία ενισχύσαμε το εισόδημα των αγροτών, από την άλλη δεν εκσυγχρονίσαμε την αγροτική πολιτική, και χρειαζόμαστε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο. Διαθέτουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο.

»Στην πατρίδα μας ασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι με τον πρωτογενή τομέα από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά αποδίδω μεγάλη σημασία στην κοινωνική σύγκλιση. Να γεφυρώσουμε τις ανισότητες.

»Είδα στη Μεσσηνία κουτσουρεμένες υποδομές. Ένα φράγμα, πάνω από τα Φιλιατρά, γεμάτο, αλλά χωρίς αρδευτικά έργα. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ωρίμανση των μελετών.

»Είδα νέα συνεργατικά σχήματα, πάνω από τους Γαργαλιάνους. Το ποσοστό των αγροτών που συνεργάζονται στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι συγκριτικά μικρό, και αυτό πρέπει να αλλάξει, με φορολογικά κίνητρα αλλά και μέσα από την αντίληψη των παραγωγών ότι μέσα από τη συνεργασία έρχονται οι οικονομίες κλίμακος ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η ΕΕ στηρίζει το εισόδημα των αγροτών, αλλά ένα σημαντικό εισόδημα έρχεται από την πώληση. Πρέπει να ανταποκριθεί ο αγρότης στην ανάγκη των αγορών. Η ενίσχυση των αγροτικών σχημάτων προκρίνεται, και τα συνεργατικά σχήματα δεν πρέπει να είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας». 

Ο αγρότης θα γίνει επιχειρηματίας, και αυτό σημαίνει ευθύνες, για τους εργαζομένους και για το περιβάλλον.

«Είδα επίσης αγρότες που πραγματικά καινοτομούν, ως προς τα προϊόντα που καλλιεργούν, που ξέφυγαν από τις συνήθειές τους και αντιλήφθηκαν πού είναι οι πραγματικές ευκαιρίες στην αγορά. Ανανέωσαν το πεδίο της γνώσης τους και προσαρμόστηκαν σε συνθήκες αγοράς.

»Είδα νέους γεωπόνους, δεύτερη ςκαι τρίτης γενιάς, με καλές γνώσεις οικονομικής επιστήμης. Μπήκαν στο χωράφι, σήκωσαν τα μανίκια και καλλιεργούν το χωράφι με αγάπη».

Ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων θα πάει σε νέους αγρότες, ώστε να έχουν καλή επαγγελματική εξασφάλιση.

«Αντιμετωπίζουμε στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, όπως τα ιστορικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι».

Έχω μεγάλο μεράκι να υλοποιήσουμε αυτές τις πολιτικές και είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Μην έχετε καμία αμφιβολία, θα το κερδίσουμε.

Γαλανιάδη Εύα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ