Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το «κουρεμένο» επίδομα ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το «κουρεμένο» επίδομα ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών

Απρίλιος 05, 2013 - 11:44

Κατά τι μικρότερο από το επίδομα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι άνεργοι του ΟΑΕΔ, θα είναι το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ που θα αιτηθούν από την προσεχή Δευτέρα να λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι αποδεδειγμένα σταμάτησαν να εργάζονται από 1/1/2012.
Όπως αποκαλύπτεται από την εγκύκλιο που κοινοποίησε η Γενική Διεύθυνση Εγατικού Δυναμικού του ΟΑΕΔ στις κατά τόπους υπηρεσίες του οργανισμού, το επίδομα θα είναι κουρεμένο από Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα, ενώ για τους παντρεμένους με παιδιά δεν προβλέπονται η προσαύξηση του 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, λόγω οικογενειακών βαρών. Ως εκ τούτου, αντί επιδόματος 468 ευρώ που λαμβάνουν οι άλλες κατηγορίες ανέργων του ΟΑΕΔ, ο άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας θα λαμβάνει 360 ευρώ.
Άλλο ένα μελανό σημείο αποτελεί και το χαρτομάνι που πρέπει να συγκεντρώσει ένας άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς μαζί με την αίτησή του θα πρέπει να καταθέσει:
-Βεβαίωση διακοπής επαγγέλματος, όπου θα αναγράφεται ο χρόνος ασφάλισης, αλλά και η μη ύπαρξη οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών και δεν συμμετέχει σε εταιρεία
-Εκκαθαριστικά της τελευταίας διετίας, απ' όπου να προκύπτει ότι το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ και το οικογενειακό  αντίστοιχα ρτις 30.000 ευρώ. Εάν δε, είχε εισόδημα που αποκτήθηκε στο εξωτερικό, θα πρέπει να ζητήσει βεβαίωση για το εν λόγω εισόδημα από τις εκεί φορολογικές  αρχές και να την καταθέσει νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.
Πηγή: protothema.gr