Φωτιά στη Γορτυνία: Μάχη για να μην περάσει στο Μαίναλο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φωτιά στη Γορτυνία: Μάχη για να μην περάσει στο Μαίναλο

Αύγουστος 11, 2021 - 09:54

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Γορτυνία.

Μετά από μία πολύ δύσκολη ημέρα, αφού χθες η φωτιά πήρε αναξέλεγκτες διαστάσεις και εκκενώθηκαν περίπου 20 οικισμοί.

Σήμερα το πρωί επιχειρούν δυνάμεις, τόσο επίγειες, όσο και εναέριες. Τα πράγματα όμως δυστυχώς δεν είναι εύκολα καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες. Επίσης πολλά χωριά είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 Ε/Π και 7 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά στο Πυρρί

Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής στη Γορτυνία - τόπο καταγωγής για χιλιάδες Ηλείους - μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς. Μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της, στα όρια των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας η φωτιά κατάκαψε και την Γορτυνία. Και εδώ σίγουρα υπάρχουν ευθύνες για ότι συνέβη.

Μια φωτιά που από την περασμένη Παρασκευή κινείται στα όρια Ηλείας και Αχαΐας, τέσσερις ημέρες μετά κινήθηκε ταχύτατα και απειλητικά, έκαψε χωριά και κατέστρεψε δάση και καλλιέργειες.

Λίγο έλλειψε να περάσει στο ύψος της Καλλιθέας στην Ηλεία, αλλά επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, ανέκοψαν την πορεία της.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και εικόνες στο Πυρρί Γορτυνίας από το ilialive.gr

 

ilialive.gr - Εικόνες καταστροφής στη Γορτυνία