Περιφέρειες: Απευθείας αναθέσεις έως 5,2 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Περιφέρειες: Απευθείας αναθέσεις έως 5,2 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα

Σεπτέμβριος 22, 2021 - 16:15

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, οι περιφερειάρχες θα μπορούν, χωρίς καν προηγούμενη γνωμοδότηση ή έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο, να κάνουν απευθείας ανάθεση έως 5.2 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο κ. Στέλιος Πέτσας είπε ότι σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, «λύνει τα χέρια της Αυτοδιοίκησης». Αλλά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης καθώς οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται χωρίς δημοσίευση ή την γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου και χωρίς τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι οι Περιφέρειες μπορούν να αναθέτουν συναφή έργα και μελέτες είτε με προσφυγή στη διαδικασία της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 εάν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι μεγαλύτερη των ορίων του άρθρου 5 του ν. 4412/2016 είτε με προσφυγή στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 του ίδιου νόμου σε κάθε άλλη περίπτωση.

Παράλληλα:

(α) αρμόδιο όργανο για όλες τις πράξεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού είναι ο περιφερειάρχης, χωρίς να απαιτείται η γνωμοδότηση ή η εισήγηση συλλογικού οργάνου,

(β) η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρώνεται εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την έναρξή της με αντίστοιχη σύντμηση στο ήμισυ, όπου είναι αναγκαίο, των προθεσμιών του άρθρου 102  και της παρ. 4 του άρθρου 105 του ν. 4412/2016,

γ) ο προσυμβατικός έλεγχος του σχεδίου της σύμβασης που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) ημερών από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου σε αυτό και

δ) επιβεβαιώνεται – όπως άλλωστε η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει γνωμοδοτήσει επί αντίστοιχων περιπτώσεων – ότι δεν απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της ενόψει της συνδρομής γεγονότων που εντάσσονται στην έννοια της ανωτέρας βίας.