Σεισμική έξαρση: Ποιες περιοχές της χώρας παρακολουθούν οι επιστήμονες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σεισμική έξαρση: Ποιες περιοχές της χώρας παρακολουθούν οι επιστήμονες

Οκτώβριος 13, 2021 - 17:00

φωτογραφία Eurokinissi

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μία από τις περιοχές της χώρας μας που παρακολουθούν στενά οι σεισμολόγοι εξαιτίας της σεισμικής έξαρσης των τελευταίων επτά μηνών στην Ελλάδα.

Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη των 6,3 Ρίχτερ εγείρει την ανησυχία των επιστημόνων, που επισημαίνουν την ασυνήθιστη ακολουθία, καθώς μέσα σε περίπου επτά μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερις πολύ ισχυρές δονήσεις του ίδιου περίπου μεγέθους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μπορεί καμία περιοχή - πέραν του Αρκαλοχωρίου - να μην βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αυξημένη δραστηριότητα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:

Ιόνιο
Κορινθιακός κόλπος
Θήβα
Κρήτη
Δωδεκάνησα και 
Βόρειο Αιγαίο

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να αποκλείσουν επί της ουσία κανένα ενδεχόμενο. Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».