Μανιάτης: Η Θεσμική Απάντηση στο Ναζισμό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης: Η Θεσμική Απάντηση στο Ναζισμό

Απρίλιος 22, 2013 - 15:08

φωτογραφία eurokinissi-Χρήστος Μπόνης

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ

“Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ (21.4.2013)

 

Η σημερινή θλιβερή επέτειος της 21ης Απριλίου μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να αποφευχθεί η υπονόμευση και απονεύρωση της Δημοκρατίας που πάντα λειτουργεί με μεγάλα περιθώρια ανοχής και κατανόησης προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

 

Με  την Πρόταση Νόμου για την ξενοφοβία και το ρατσισμό που έχουμε καταθέσει ως ΠΑ.ΣΟ.Κ, αντιμετωπίζονται σε θεσμικό επίπεδο αρκετές από τις δυσμενείς επιπτώσεις  θλιβερών φαινομένων με κορυφαία την πρόσφατη κτηνωδία και εγκληματική συμπεριφορά ορισμένων στην περιοχή της Μανωλάδας Ηλείας.

 

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Μουιζνιεκς για τις ποινικές και άλλες ευθύνες των νεοφασιστών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 

Χαίρομαι που εκπρόσωποι των κομμάτων του συνταγματικού τόξου βρίσκονται σήμερα εδώ, προκειμένου να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε από κοινού για τον τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων της πολιτικής βίας, του φασισμού και της ξενοφοβίας.

 

Πρέπει να γίνει συνείδηση προς όλους ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε πόλεμο με το φασισμό και με τον εκφασισμό λειτουργιών πολλών πλευρών της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου της χώρας.

 

Να θυμόμαστε πάντα ότι όταν χτυπήσουν την πόρτα του Εβραίου και δεν αντιδράσουμε, όταν στη συνέχεια χτυπήσουν την πόρτα του Κουμμουνιστή και πάλι δεν αντιδράσουμε, τότε κανένας δεν θα αντιδράσει όταν χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα.

 

Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τομές και μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας και την αναθεώρηση του Συντάγματος που είμαστε βέβαιοι ότι καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο έλλειμμα Δημοκρατίας που εμφανίζεται στη χώρα μας.

 

Είναι ανάγκη να εφαρμοστεί με απόλυτη αυστηρότητα ο Κανονισμός της Βουλής, προκειμένου να θωρακιστεί η λειτουργία της Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο, αλλά και να διαφυλαχτεί η αξιοπρέπεια και η πολιτική λειτουργία όλων των Βουλευτών από προπηλακισμούς, χυδαιότητες και ακραίες συμπεριφορές.

 

Λυπάμαι που δεν είδα ομόθυμη καταδίκη όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και ιδιαίτερα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την άθλια συμπεριφορά Κασιδιάρη προς τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευαγ. Βενιζέλο, κατά τη σχετική συζήτηση στην προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Με κοινή μας επιστολή ο Απ. Κακλαμάνης, ο Λεων. Γρηγοράκος κι εγώ, έχουμε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου μέσα από το θεσμικό αυτό Όργανο να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προάσπιστη λειτουργίας εντός του Κοινοβουλίου των Βουλευτών και των Κομμάτων.

 

Έχουμε προτείνει ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ζητούμε από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να μη συλλειτουργήσουμε σε καμία περίπτωση με τη Χρυσή Αυγή, ώστε ποτέ να μην προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για οποιοδήποτε θέμα με την ψήφο των Βουλευτών της.

 

Εκτός από την ίδια την απαξίωση του πολιτικού συστήματος μέσα από ήδη καταδικασμένες συμπεριφορές του, σημαντικός παράγοντας επίσης που συνέτεινε στη σημερινή πολιτική εξαχρείωση είναι και η, κατά τα τελευταία χρόνια, ανοχή της πολιτικής βίας από πολλές πλευρές. Ο προπηλακισμός του Κ. Χατζηδάκη, του Απ. Κακλαμάνη, οι αντισυγκεντρώσεις κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο απέναντι σε πολιτικές συγκεντρώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι χαρακτηριστικά δείγματα καταδικαστέας συμπεριφοράς.

 

Η καταδίκη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του ναζισμού είναι για μας στρατηγική αξιακή επιλογή και δεν έχει καμία σχέση με τρέχουσες συγκυριακές αναγκαιότητες.

 

Αποτελεί ανιστόρητη και επικίνδυνη προσέγγιση, ο τυφλός διαχωρισμός των πολιτών και των κομμάτων σε “Μνημονιακούς” και “Αντιμνημονιακούς¨. Τέτοιες προσεγγίσεις στηρίζουν ακροδεξιές ρητορικές και συνωμοσιολογικές αναλύσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που δεν θα ήθελε να απαλλαγεί η χώρα μας το ταχύτερο δυνατό από το μνημόνιο. Το ερώτημα είναι ποιός είναι ο ταχύτερος και λιγότερο επώδυνος τρόπος, χωρίς να πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες του λαού.

 

Τα ίδια χαρακτηριστικά με το μνημόνιο της Ελλάδας, με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις υφεσιακές και αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις, έχουν επίσης τα μνημόνια της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, αλλά και οι πολιτικές που ασκούνται ήδη στην Ιταλία και σε άλλες χώρες του πολιτικού Νότου.

 

Να μην επιτρέψουμε ο μυθριδατισμός της ανοχής, της βίας κατά του ορθού λόγου, να διαπεράσει τις κοινωνικές και ατομικές μας συμπεριφορές. Να μην αποδεχθούμε το γραφικό και γελοίο ως ανεκτό και ίσως φυσιολογικό.

 

Απαιτούμε από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, η καταδίκη της βίας, όλων των μορφών βίας, να είναι απόλυτη και χωρίς αμφισημίες.

 

Είναι εύκολο πρόσχημα και επιφανειακή προσέγγιση, να αποδίδεται ο ρατσισμός και η κοινωνική βία μόνο στην ανεργία και την ύφεση. Η Ισπανία με 25% ανεργία για πολλά χρόνια, δεν έχει εμφανίσει φαινόμενα νεοναζισμού. Το ίδιο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, το ίδιο και η Ισλανδία που χρεωκόπησε πριν αρκετά χρόνια ως οικονομία. Αντίθετα, έχουμε την εμφάνιση ισχυρών νεοναζιστικών και φασιστικών κομμάτων σε χώρες με δημοσιονομική αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία.

 

Να ανοίξουμε πόλεμο με το φασισμό στα ακόλουθα μέτωπα: α) στα Μ.Μ.Ε. όπου πολλές φορές όλα υποκύπτουν στις περισσότερες πωλήσεις φύλλων, ή τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις, β) στα σχολεία με τη στήριξη των δασκάλων και καθηγητών, αλλά και την ανάδειξη των φαινομένων του νεοναζισμού στις διαστάσεις τους και όχι ως trendy και cool, γ) στον αθλητισμό και σε οργανωμένους Συλλόγους Φιλάθλων, δ) Να αναδείξουμε το απαράδεκτο ενός διαφαινόμενου δικαστικού ακτιβισμού με την απαίτηση να υπάρχει ο ίδιος βαθμός ευαισθησίας προς όλες τις πλευρές, ε) Να αναδείξουμε την σαφή αντιφασιστική θέση που έχουν πάρει πολλοί Μητροπολίτες, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στ) Να στηρίξουμε τη συνεχή κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και ζ) Να ενδυναμώσουμε τις δημόσιες λειτουργίες για την ενίσχυση του αγαθού της ατομικής ασφάλειας και την ενδυνάμωση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

 

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, έχουμε προτείνει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευαγ. Βενιζέλου στον Ο.Α.Ε.Δ.,  αναδείξαμε σε κορυφαίο θέμα την πρότασή μας για μεταφορά πόρων 1,3 δις από τα διαρθρωτικά ταμεία προς το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας διάρκειας αρκετών μηνών, καθώς και την ασφαλιστική στήριξη της διατήρησης άλλων 500.000 ήδη υφισταμένων.

 

Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε απόλυτα τον πολύ σπουδαίο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και αρκετών Ενοριών στη λειτουργία δημοτικών, κοινωνικών, εκκλησιαστικών συσσιτίων, παντοπωλείων, φαρμακείων, φροντιστηρίων, κ.ά. Έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) όλες αυτές οι Μονάδες, καθώς και οι Μονάδες που παρέχουν κοινωνική αλληλεγγύη, όπως π.χ. το Χαμόγελο του Παιδιού, ή τα παιδικά χωριά SOS, να μην επιβαρύνονται καθόλου με τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Απαιτούμε να υπάρχει διαρκής εγρήγορση για την οριζόντια και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή των Αρχών του Κράτους Δικαίου σε κάθε δημόσια δράση.

 

Καταφέραμε ευτυχώς να αφαιρέσουμε από τους Ακροδεξιούς ένα ισχυρό τους όπλο, την πατριδοκαπηλία και τη συνωμοσιολογία που σε κάθε χρονική εποχή, αλλά και σε κάθε Κράτος και Κοινωνία στηρίζεται σε δήθεν “ξεπούλημα του εθνικού πλούτου”. Η πρότασή μας που συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, ώστε να στηρίξουν το εθνικό σύστημα συνταξιοδότησης, είχε την θετική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές της Βουλής εκτός από τη Χρυσή Αυγή.  Αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί μια νίκη μας, μια νίκη των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρά τους οικονομικούς εθνικισμούς και παρά τις αναποτελεσματικές και ανιστόρητες διακρίσεις χωρών της Ευρωζώνης σε δημοσιονομικά “Άσωτες” και “Ενάρετες”, η Ε.Ε. αποτελεί το μοναδικό πεδίο, μέσα στο οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την ανάταση της χώρας και της κοινωνίας μας.(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)