Δημοκρατικό... πετσόκομμα της Δημοκρατίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δημοκρατικό... πετσόκομμα της Δημοκρατίας

Νοέμβριος 03, 2021 - 11:41

Δεν ξέρω τι θα συζητήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Τρίπολης σήμερα το μεσημέρι στις 14:00, μετά το «κρυφτό» που έπαιξαν τη Δευτέρα, όταν ήταν προγραμματισμένες δύο συνεδριάσεις του ΠεΣυ με ανορθόδοξο, έως και παράτυπο τρόπο, και δεν πραγματοποιήθηκε καμία, προς... υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και από τις δύο πλευρές, αλλά θα έχει ένα ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα μας πουν οι συμμετέχοντες στο «παιχνίδι» στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένες δύο συνεδριάσεις: Η 12η συνεδρίαση, και η διακοπείσα 11η συνεδρίαση αμέσως μετά. Ο κ. Σκαντζός, που έχει το δικαίωμα να φτιάχνει το πρόγραμμα, προέταξε τη 12η συνεδρίαση, η οποία ως τακτική χρειαζόταν πλειοψηφία, και κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι έδρασε παράτυπα, καθώς θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η 11η συνεδρίαση, που είχε διακοπεί, στην οποία θα συζητούνταν θέματα της αντιπολίτευσης όπως η χορηγία στην παράσταση Λιγνάδη, για τους πυρόπληκτους, για την καταγγελία για φασισμό στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Η οποία, έτσι κι αλλιώς, είχε απαρτία, εφόσον ήταν διακοπείσα.

Για τον τρόπο με τον οποίον έδρασε ο κ. Σκαντζός, ο κ. Νίκας είπε: «Ο πρόεδρος έχει το προνόμιο να συντάσσει την ημερήσια διάταξη. Και να κάνει και λάθος. Ο νόμος έχει δώσει για αυτό το δικαίωμα στο ΠεΣυ να αλλάξει την ημερήσια διάταξη. Και έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ σε αυτό, να μην αφήνουν την περιφερειακή αρχή να προωθήσει θέματα και καταστάσεις. Ο πρόεδρος είχε πει να γίνουν δύο συνεδριάσεις, και τι νομίζατε, ότι δεν θα εφαρμόζαμε τον νόμο, αν η πλειοψηφία ζητούσε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη; Ασφαλώς και θα το κάναμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προηγείτο η 11η συνεδρίαση, αν ήταν εκεί η αντιπολίτευση και το ζητούσε, και προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να κάνει και λάθη».

Η πρώτη συνεδρίαση δεν είχε απαρτία, στις 15:00, και η παράταξη Νίκα αποφάσισε να μην παραστεί ούτε στην 11η, στις 19:00, η οποία θα μπορούσε να γίνει κανονικά, εφόσον η αντιπολίτευση θα ερχόταν.

Στις 19:00 η αντιπολίτευση εμφανίστηκε. Διαμαρτυρήθηκε για το κλειδωμένο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, για το γεγονός ότι η παράταξη Νίκα πήγε σπίτι της και δημοκρατικά, ενώ υπήρχε απαρτία, έλυσαν τη συνεδρίαση.

Ο κ. Γόντικας, παρών στην πρώτη συνεδρίαση, έκανε λόγο για «τσίρκο» σε δηλώσεις του και για εκφυλισμό των αστικών παρατάξεων, ο κ. Νίκας μίλησε για μικρές παρατάξεις που θέλουν να υπάρχουν και -τι να κάνουμε;..- να διεκδικήσουν θέσεις, κατηγόρησε την απλή αναλογική και μακάρισε την κυβέρνηση, που ευτυχώς υπάρχει και έχει προνοήσει ώστε να μην χρειάζονται συνεδριάσεις για να λυθούν τα προβλήματα.

Ο κ. Πετράκος σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι συνεχώς η παράταξη Νίκα και ο πρόεδρος δρουν παράτυπα, διακόπτοντας συνεδριάσεις και παραβιάζοντας συστηματικά τη στοιχειώδη δημοκρατική διαδικασία.

Δεν θα πούμε εμείς ότι πρόκειται για «τσίρκο» (πάντως είναι θέαμα...), για «φυγομαχία» (για την οποία κατηγόρησε ο κ. Τατούλης τον κ. Νίκα), για «συστηματικές αντιδημοκρατικές τακτικές» (που πράγματι έχουμε διαπιστώσει ότι συμβαίνουν, αλλά όχι μόνο σε αυτή τη χρονική συγκυρία και όχι μόνο με αυτή την περιφερειακή αρχή). Αλλά: Οι πολίτες της Πελοποννήσου εξέλεξαν αυτούς τους ανθρώπους για να τους εκπροσωπούν στον δεύτερο αυτοδιοικητικό θεσμό. Με την οικονομία στα τάρταρα, με την ενεργειακή κρίση, με την περιβαλλοντική κρίση, με την πανδημία, θεωρούμε ότι οι μεγάλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου θα μπορούσαν να κοιτάζουν λιγότερο την πάρτη τους, να αφήσουν τα επικοινωνιακά κολπάκια και τα παιχνίδια και να καθήσουν να συζητήσουν θέματα ουσίας.

Μην πετσοκόβετε τη δημοκρατία με... δημοκρατικό τρόπο.

Η ουσία της δημοκρατίας είναι η ευημερία των πολιτών.

Και με την ευημερία των πολιτών, ουδείς ασχολείται!

Αυτοδιοικητική θητεία, πλέον, είναι η περίοδος τεσσάρων ετών ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι οποίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν περισσότερη σημασία από την ίδια τη θητεία.

Δυόμισι χρόνια τώρα, το έχουμε εμπεδώσει.

Ας το εμπεδώσουν και οι πολίτες, διότι ξανά θα ζητήσουν την ψήφο τους εκείνοι που παίζουν κρυφτούλι στο πάρκο και στους διαδρόμους του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.

Γαλανιάδη Εύα