Την αποζημίωση των καταστροφών από τα αγριογούρουνα θα διεκδικήσει το ΠεΣυ Πελοποννήσου από τον ΕΛΓΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Την αποζημίωση των καταστροφών από τα αγριογούρουνα θα διεκδικήσει το ΠεΣυ Πελοποννήσου από τον ΕΛΓΑ

Νοέμβριος 15, 2021 - 17:41

Η κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου εισηγήθηκε το θέμα των προβλημάτων που προκαλούν τα αγριογούρουνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίαση του ΠεΣυ -συνέχεια της διακοπείσας συνεδρίασης- τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Η κυρία Σπυριδάκου αναφέρθηκε στον κύκλο αναπαραγωγής των ζώων αυτών που έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός τους ραγδαία, και στα προβλήματα που δημιουργούν στους αγρότες, καθώς καταστρέφουν καλλιέργειες, αλλά και στα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν στις επαρχιακές οδούς. Τέλος, κατέθεσε ψήφισμα στο ΠεΣυ.

Ο κ. Μπουντρούκας κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο περιστατικό με τα αγριογούρουνα που κυκλοφορούσαν πριν από λίγες ημέρες στην Τρίπολη στην οδό Ναυπλίου. Η κυρία Νικολάκου επεσήμανε ότι συνεχώς αυξάνονται τα περιστατικά και ότι γίνονται σοβαρά ατυχήματα και γι' αυτό το θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα, η «Νέα Πελοπόννησος» όρισε ειδικό αγορητή τον κ. Ρουμελιώτη, ο οποίος είναι ο ίδιος έμπειρος κυνηγός.

Ο κ. Κελλάρης συμφώνησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, ως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί κάποιο σχέδιο περιορισμού του πληθυσμού των αγριογούρουνων. Νομίζουμε ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν, θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια και με τεκμηριωμένες μελέτες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα δασαρχεία και η θηροφυλακή και ότι μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει στην αποζημίωση των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή και στον εξοπλισμό, όπως αρδευτικά δίκτυα, και ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει 100% τους αγρότες».

Ο κ. Γιώργος Ρουμελιώτης είπε ότι εξελίσσεται σε μάστιγα ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων, εξανεμίζοντας το εισόδημα των αγροτών. «Οι ζημιές είναι τεράστιες και το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Η προστασία της παραγωγής και η αποζημίωση των βλαβών είναι τα ζητούμενα. Οι αγρότες έχουν αιτήματα για μια πιο δυναμική παρέμβαση της Πολιτείας. Ο μοναδικός τρόπος για τη μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου είναι να αυξηθεί το κυνήγι, πράγμα που βρίσκει αντίθετους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τις ΓΣ των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, αλλά υπάρχει και Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου τον Φεβρουάριο δεν επιτρέπεται -και δεν είναι ανθρώπινο- η θήρευση θηλυκού αγριόχοιρου που κυοφορεί. Λάθος η απαγόρευση του κυνηγιού με τον κορωνοϊού από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πληθυσμού του αγριόχοιρου. Ο μοναδικός εχθρός του αγριόχοιρου είναι ο άνθρωπος. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο από λύκους και αρκούδες, που εδώ δεν έχουμε. Θα πρέπει να απαιτήσουμε να επανεξεταστούν οι όροι ασφάλισης των αγροτικών παραγωγών, και να ζητήσουμε να προστατεύονται οι καλλιέργειες σε μη προστατευόμενες περιοχές».

Ο κ. Ρουμελιώτης είπε, ακόμη, ότι πρέπει να επιδοτηθούν οι καλλιεργητές ώστε να τοποθετηθούν ηλεκτροφόρα σύρματα στις καλλιέργειες, και για ακόμα μία φορά υπογράμμισε ότι πρέπει να αποζημιώνονται οι αγρότες.

Τέλος, αναφέρθηκε στον πληθυσμό των τσακαλιών που αυξάνεται ραγδαία, ζώο που δεν θηρεύεται και που προστατεύεται, αλλά επίσης δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η κυρία Λυμπεροπούλου πρότεινε να γίνει μια σοβαρή έρευνα, από τα πανεπιστήμια, ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής πληθυσμός τους, και να μελετηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, ώστε να επέλθει η οικολογική ισορροπία.

Η κυρία Σπυριδάκιου, τέλος, έκανε μια ανακεφαλαίωση των όσων ειπώθηκαν.

Ο κ. Σκαντζός είπε στους εισηγητές να κάνουν μια κοινή πρόταση και το θέμα υπερψηφίζεται ομόφωνα.

 

(Φωτογραφία αρχείου, του Σ. Παπαδημητρίου)