Η απογραφή πληθυσμού στα χρόνια του Χριστού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η απογραφή πληθυσμού στα χρόνια του Χριστού

Νοέμβριος 20, 2021 - 09:59

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας ενημερώνει πως «Ἐγένετο δὲ ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις ἐξῆλθε δόγμα παρὰ Καίσαρος Αὐγούστου ἀπογράφεσθαι πᾶσαν τὴν οἰκουμένην. Αὕτη ἡ ἀπογραφὴ πρώτη ἐγένετο ἡγεμονεύοντος τῆς Συρίας Κυρηνίου. Καὶ ἐπορεύοντο πάντες ἀπογράφεσθαι, ἕκαστος εἰς τὴν ἰδίαν πόλιν» (Λουκ. 2, 1 - 3).

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, πως ο Καίσαρας Αύγουστος είναι ο αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ηγεμόνας της Συρίας είναι ο Κυρήνιος, και πως επί των ημερών τους πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή των Εβραίων ως τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο γνωστός σε όλους μας Ηρώδης ήταν ο βασιλιάς των Εβραίων και υπαγόταν στον Κυρήνιο.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Αυτοκράτορα Αυγούστου έπρεπε όλοι να φύγουν από εκεί που κατοικούσαν και να ταξιδέψουν στην πόλη από την οποία
κατάγονταν, για να απογραφούν. «Και επορεύοντο πάντες απογράφεσθαι, έκαστος εις την ιδίαν πόλιν. Ανέβη δε και Ιωσήφ από της Γαλιλαίας εκ πόλεως Ναζαρέτ εις την Ιουδαίαν εις πόλιν Δαυίδ, ήτις καλείται Βηθλεέμ, διά το είναι αυτόν εξ οίκου και πατριάς Δαυίδ, απογράψασθαι συν Μαριάμ τη μεμνηστευμένη αυτώ γυναικί ούση εγκύω». Έτσι λοιπόν και ο Ιωσήφ, έφυγε από τη Ναζαρέτ με την εγκυμονούσα Μαρία και κατευθύνθηκε στην Βηθλεέμ, τόπο καταγωγής του. Γι’ αυτό και ο Ιησούς γεννήθηκε τελικά στη Βηθλεέμ!

Πάντως, δεν είμαστε οι μόνοι που διαμαρτυρόμαστε για την απογραφή. Και οι Ιουδαίοι είχαν τότε δυσανασχετήσει, γιατί πίστευαν ότι φόρος έπρεπε να αποδίδεται μόνο στο Ναό και όχι στους κατακτητές Ρωμαίους και επίσης, θεωρούσαν υποτιμητικό να τους μετρούν σαν ζώα σε εμποροπανήγυρη!!!
 

Σμαράγδη Αρβανίτη, αρχαιολόγος

Φωτογραφία, ΙΜ Αργολίδος