Τατούλης: Η Πελοπόννησος είναι πρώτη σε επίπεδο ανεμβολίαστων και ψηλά σε κρούσματα και νεκρούς

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης: Η Πελοπόννησος είναι πρώτη σε επίπεδο ανεμβολίαστων και ψηλά σε κρούσματα και νεκρούς

Νοέμβριος 29, 2021 - 18:33

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Με την ενημέρωση από τον ιατρό Δημόσιας Υγείας και διευθυντή ΕΣΥ, γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ κ. Βασίλειο Διαμαντόπουλο ξεκίνησε η συζήτηση για την πορεία της πανδημίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η περιφέρεια για την προστασία της δημόσιας υγείας στην περιοχή ευθύνης της, αλλά και στις ελλείψεις που ασφαλώς υπάρχουν και που έχει γίνει προσπάθεια να καλυφθούν.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου ρώτησε αν η περιφερειακή επιτροπή που έκανε προτάσεις προς την ΕΝΠΕ και στα υπουργεία ήταν να αναβαθμιστεί ο ρόλος της και να αναλάβει ευθύνες. «Υποβαθμίστηκε ο ρόλος των δημόσιων υπηρεσιών της περιφέρειας στον καιρό της πανδημίας;», ρώτησε η κυρία Νικολάκου τον κ. Διαμαντόπουλο.

Στη συνέχεια, η κυρία Νικολάκου αναφέρθηκε στο Παρατηρητήριο Υγείας, κάνοντας ερώτηση ως προς το πού βρίσκεται αυτό το Παρατηρητήριο.

Ακολούθως, η κυρία Νικολάκου αναφέρθηκε σε 800.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για τον καταρροϊκό πυρετό επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και ρώτησε αν έγινε αυτό το πρόγραμμα. Ακόμα, ρώτησε να ζητήθηκε να ενισχυθεί η περιφέρεια με γιατρούς και προσωπικό. «Από τα άτομα τα οποία προσλήφθηκαν, πόσα άτομα ήρθαν στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας;», ρώτησε επίσης. Και, κλείνοντας, ρώτησε γιατί «ενώ το ΠεΣυ ψήφισε τον Νοέμβριο του 2020 την πρόσληψη προσωπικού, υγειονομικούς, για ποιον λόγο έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει ακόμα πάρει σάρκα και οστά αυτό το έργο».

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένταση και ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ο κ. Παναγιώτης Νίκας, από την ιδιαίτερη γωνιά στην οποία προτιμά να κάθεται στα πλάγια του προεδρείου, και όχι σε αυτό, είπε ότι στις πολιτικές ερωτήσεις που προορίζονται «για την τηλεόραση», όπως είπε, θα απαντήσει ο ίδιος προσωπικά. Η κυρία Νικολάκου ζήτησε επί λέξει να βγει ο περιφερειάρχης «από την τρύπα του», αθέατος από τους περισσότερους περιφερειακούς συμβούλους, και για ακόμα μία φορά άναψαν τα αίματα ανάμεσα στον κ. Σκαντζό και στην κυρία Νικολάκου. 

Ακολούθησε ερώτηση της κυρίας Μπούζα, ως προς την πορεία εμβολιασμών των Ρομά, ενώ ο κ. Δρούγκας ρώτησε τι γίνεται με την κωνωποκτονία.

«Δεν δέχομαι τη χούντα με τίποτα», είπε η κυρία Νικολάκου, όταν ο κ. Σκαντζός είπε ότι στις ερωτήσεις θα απαντούσε ο κ. περιφερειάρχης και όχι ο κ. Διαμαντόπουλος, με τον κ. Νίκα να ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος θα έδινε απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα και ο υπηρεσιακός παράγων στα θέματα αρμοδιότητές του.

Ο κ. Νίκας είπε ότι η πολιτική ευθείας σύγκρουσης δεν προσφέρει τίποτα.

Ο κ. Διαμαντόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις των συμβούλων, διευκρινίζοντας  ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν σε επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης. Ο κ. Τατούλης που πήρε τον λόγο, μίλησε για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας του ΠεΣυ, επειδή ο περιφερειάρχης αφενός είναι απών από το τραπέζι του ΠεΣυ και απαγόρευσε στον υπηρεσιακό παράγοντα από το να απαντήσει στις ερωτήσεις. «Ο κ. Νίκας κρύβεται πίσω από μια γωνιά, προσβάλλοντας τη λειτουργία του συμβουλίου», είπε.

Κάποιοι έλεγαν τον κορωνοϊό «παρανοϊό», κι αυτό το έκανε στο πρώτο lockdown  κ. περιφερειάρχης. 

«Πριν από λίγο ο ΓΓ μας μίλησε για την πλήρη αποδόμηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και η πρόταση που έγινε στην ΕΝΠΕ, που σε καμία περίπτωση δεν υλοποιήθηκε. Δεν είναι μόνο η εκατόμβη των νεκρών που έχουμε ξεπερνάμε τους 18.000 νεκρούς και τα 900.000 κρούσματα, με το σύστημα υγείας στα όριά του, και χωρίζουμε την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δεν διεκδίκησε την αρμοδιότητα και την ευθύνη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Θα ήμασταν πρωτοπόροι για όλη τη χώρα, αν υπήρχε το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας, που είχε θεσπίσει η δική μας περιφερειακή αρχή. Μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα θα μπορούσε να ελέγξει και να έχει ακριβή εικόνα την επιδημιολογική συγκρότηση του πληθυσμού της, με τον έλεγχο στις δύο εισόδους της περιφέρειας, τον Ισθμό και τα αεροδρόμια, σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο καθένας που χάνεται σήμερα από τη χώρα, χάνεται από την πατρίδα, την κοινωνία, την Ελλάδα. Έπρεπε να έχουμε διεκδικήσει υγειονομικές υπηρεσίες όπως προέβλεπε ο ''Καλλικράτης'' στην ευθύνη της περιφερειακής αρχής, και όχι ποσοστό στις διοικήσεις των υγειονομικών μονάδων».

Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε από την άνοιξη ότι τελειώναμε με τον ιό, και τον Μάιο ότι φτάναμε στην κανονικότητα, για να βρεθούμε τώρα, όπως είπε, στο τέταρτο μεγάλο κύμα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται πρώτη σε επίπεδο ανεμβολίαστων και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και θνητότητας.