Υφάδια από χρόνο και «Ήρωες από μέταλλο» (pics)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υφάδια από χρόνο και «Ήρωες από μέταλλο» (pics)

Δεκέμβριος 06, 2021 - 10:53

Το ορόσημο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ήταν εφέτος ο λόγος για τον οποίο στρέψαμε το ενδιαφέρον μας προς την Ιστορία, ως επιστήμη, και προς την ιστορία μας ως λαός. Η ιστορική μας επέτειος, ο αγώνας για την ανεξαρτησία, έγινε επισήμως αφορμή «αναστοχασμού».

Πολλά βαρύγδουπα ακούστηκαν, πολλά περιττά έγιναν, πολλά περισσότερα ανούσια χρηματοδοτήθηκαν και διαφημίστηκαν για αυτόν τον αναστοχασμό. Σύντομα θα διαπιστώσουμε αν όλες αυτές οι δράσεις έχουν, τελικά, τον αποτέλεσμα που ευαγγελίστηκαν.

Ωστόσο, ευτυχώς, αυτόν τον χρόνο έγιναν και δράσεις, εκδόσεις και εκθέσεις με πυρήνα την Ελληνική Επανάσταση που τιμούν το γεγονός, αλλά κυρίως κατορθώνουν να συνδέσουν τον επισκέπτη ή τον θεατή με αυτό. Να τον βάλουν στο πλάι των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα σε εκείνο τον χρόνο και στο πλάι εκείνων που τα καθόρισαν.

Μια τέτοια έκθεση, διαμάντι πραγματικό, είναι η έκθεση της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καλαμάτα. Σε έναν βιωματικό εκθεσιακό χώρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει, να μελετήσει και να θαυμάσει ενδυμασίες του λαού μας. Η παρουσίαση των εκθεμάτων ευρηματική και εξαιρετική: Στην είσοδο της έκθεσης, τα σκίτσα του σπουδαίου σκηνογράφου, ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ «καλωσορίζουν» τον επισκέπτη, και οι υπεύθυνες της υποδοχής του εξηγούν τι θα δει στους τρεις ορόφους της έκθεσης.

Ο επισκέπτης μπορεί να ανοίξει τα τάμπλετ που υπάρχουν στις προθήκες και να πλοηγηθεί στα εκθέματα, ενώ ακούει ηχογραφημένα κείμενα. Και εκεί, καθώς στέκεται δίπλα στα «αδειανά πουκάμισα» των ανθρώπων του 19ου αιώνα, καθώς μελετά τις καθημερινές και νυφιάτικες και γαμπριάτικες ενδυμασίες των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, στέκονται επιβλητικά τα γλυπτά του «δικού μας» και διεθνούς εικαστικού και γλύπτη Νίκου Φλώρου. Οι μορφές των αγωνιστών, αγέρωχες και πελώριες, φιλοτεχνημένες από αλουμίνιο που έχει υφανθεί σε αργαλειό, βάζουν τον επισκέπτη μέσα στον μύθο των ανθρώπων που καθόρισαν τα γεγονότα. Η Μπουμπουλίνα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η ελληνική σημαία μαζί με τα εκθέματα της συλλογής συνθέτουν μια βιωματική εμπειρία που το τοποθετεί τον επισκέπτη της έκθεσης στον χρόνο.

Αυτή ακριβώς η βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων που φέρνει τον σύγχρονο άνθρωπο δίπλα στο παρελθόν του τόπου του είναι το πολυτιμότερο αγαθό που αποκομίζει όποιος επισκεφθεί την έκθεση. Και η ευρηματική τοποθέτηση των ενδυμασιών του 19ου αιώνα δίπλα στα σύγχρονα έργα ενός εμπνευσμένου καλλιτέχνη που προσέγγισε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του προσφέρει την αίσθηση της συνέχειας στο σήμερα και τον καλεί να στοχαστεί τα γεγονότα και να τα προσεγγίσει, ενώ παράλληλα ο θεατής αποκτά την αίσθηση της συνέχειας στον χρόνο.

Η επετειακή έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη, Νίκου Φλώρου, «Ήρωες από μέταλλο», είναι επισκέψιμη ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα, όπου και η μόνιμη Συλλογή Ενδυμασιών. Αρκετοί επισκέπτες από την Τρίπολη βρέθηκαν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στον χώρο, όπου συναντήσαμε τον γλύπτη. Η έκθεση έχει ήδη λάβει παράταση ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, αλλά θα λάβει παράταση και για τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, τα έργα του Νίκου Φλώρου θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. 

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία όπου η ιστορία και η παράδοση συναντούν τη σύγχρονη τέχνη και μέσα από τον διάλογό τους ο επισκέπτης βιώνει τον ιστορικό χρόνο και χώρο.

 

Γαλανιάδη Εύα