Ποιοι εμβολιασμένοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από Δευτέρα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ποιοι εμβολιασμένοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από Δευτέρα

Δεκέμβριος 11, 2021 - 14:09

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι από 13 Δεκεμβρίου όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, η λήξη του πιστοποιητικού συνεπάγεται με το ότι για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα. Επίσης, θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Σημειώνεται ότι το νέο πιστοποιητικό έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.