Ανασφάλιστοι: Από 1ης Ιανουαρίου καταργείται η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανασφάλιστοι: Από 1ης Ιανουαρίου καταργείται η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς

Δεκέμβριος 13, 2021 - 12:15

Από 1ης Ιανουαρίου μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές του τομέα Υγείας θα μπορούν να λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες συνταγές για φάρμακα και θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις, αφού με τροπολογία του υπουργείου Υγείας καταργήθηκε σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Μαρτίου 2019, που προέβλεπε συνταγογράφηση και από ιδιώτες γιατρούς. νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.

Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πλέον «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν οι ιατροί των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Με την τροπολογία καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2022 η  διάταξη του νόμου 4368/16 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, αφού ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί τα χρόνια 2011-2015. Τον Μάρτιο του 2019, με νέα βελτιωτική ρύθμιση, η ίδια κυβέρνηση επέτρεψε τη συνταγογράφηση από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς. 

Τώρα, με τα νέα δεδομένα, χρονίως ασθενείς, όπως διαβητικοί, οι οποίοι παρακολουθούνται από τον ιδιώτη γιατρό, από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους, όμως θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους, αν βεβαίως ο γιατρός εκεί συμφωνεί με τη γνωμάτευση του ιδιώτη γιατρού τους που τους παρακολουθεί ενδεχομένως και επί πολλά έτη.

Αυτή η τροπολογία δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα σε ένα καταπονημένο σύστημα υγείας, υποστελεχωμένο, όπου ακόμα και τα τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται, όπου ακόμα και οι διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες των καρκινοπαθών καθυστερούν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τα φαρμακευτική δαπάνη, μη υπολογίζοντας την ταλαιπωρία των ανασφάλιστων χρονίως πασχόντων και ασθενών που θα πρέπει να συνωστίζονται επί ώρες προκειμένου να εξεταστούν ή να τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Ασφαλώς πρέπει να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να υπάρχει έλεγχος και να βρεθούν τρόποι να μην σπαταλιέται δημόσιο χρήμα.

Όπως εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης, ή σε «επιμορφωτικούς σκοπούς» των καταχρεωμένων κομμάτων...

Έχουμε περίπου 1.000 νεκρούς κάθε δέκα μέρες από κορωνοϊό, έχουμε ανησυχητικά αυξημένη θνησιμότητα στα νοσοκομεία της επαρχίας -η οποία πάντως δεν διερευνάται και λόγος να μην γίνει...- και παρόλα αυτά, μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση στέλνει και τους ανασφάλιστους να συνωστίζονται για να πάρουν τα φάρμακά τους και για να κάνουν τις εξετάσεις τους, καταργώντας μια διάταξη που είχε κοινωνικό χαρακτήρα με μια άλλη, που έχει απλώς και μόνο ταξικό χαρακτήρα.

«Κυβερνησάρα», που λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μόνο που δεν μας εξηγεί ούτε ο υπουργός ούτε κάποιος άλλος από την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη σε θνησιμότητα ανά εκατομμύριο κατοίκους στις χώρες της ΕΕ, αφού όλα δουλεύουν ρολόι, όπως δείχνει και το γράφημα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Κεντρική φωτογραφία: Ν.Χ.

 

Γαλανιάδη Εύα