Με τη μετάλλαξη Όμικρον θα έχουμε πρωτοφανές κύμα μολύνσεων, λένε οι επιστήμονες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Με τη μετάλλαξη Όμικρον θα έχουμε πρωτοφανές κύμα μολύνσεων, λένε οι επιστήμονες

Δεκέμβριος 14, 2021 - 20:19

«Κανείς δεν θέλει να ακούει για πισωγυρίσματα και όλοι είναι εξαντλημένοι αλλά οι επιδημιολογικές καμπάνες είναι πολύ δυνατές για να αγνοηθούν. Θα ζήσουμε πρώτη φορά παραλλαγή που μπορεί να φτιάχνει πελώρια κύματα μολύνσεων», προειδοποίησε από το Τορόντο του Καναδά ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα και τη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον ανέφερε: «Τα αναχώματα είναι να τρέξουμε για αναμνηστική ή καλύτερα συμπληρωματική δόση, ενώ για τους ανεμβολίαστους ο χρόνος τελείωσε, γιατί τεράστιο κομμάτι θα μολυνθεί τον επόμενο μήνα».

Ο Γ. Πρασσάς συνέχισε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Υπό τον κίνδυνο να σηκωθεί πελώριο κύμα κρουσμάτων και να νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία θα δεχτούν πρωτοφανείς πιέσεις ενώ δεν υπάρχει περιθώριο με 700 διασωληνωμένους. Θα μολυνθεί και υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τεράστια κενά, ενώ απαιτείται το μάξιμουμ. Ο ερχομός της Όμικρον, επιφυλάσσει, πιθανόν σε ένα μήνα, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για το ΕΣΥ. Αυτό είναι το διακύβευμα, ενώ ακόμη και στη Νορβηγία ζήτησαν από το στρατό να βοηθήσει σε επιτάχυνση του προγράμματος για την τρίτη δόση εμβολιασμού», επισημαίνει ο καθηγητής.

Αναμένεται πρώτη φορά τέτοιο τσουνάμι μολύνσεων και μπαίνουμε σε κατάσταση συναγερμού και στον Καναδά, παρ’ όλο που είμαστε στο 90% διπλοεμβολιασμένοι και το ΕΣΥ μας δεν έχει πίεση, με το πολύ 6 θανάτους ημερησίως τους 4 τελευταίους μήνες. Όμως με την Όμικρον, τα κρούσματα διπλασιάζονται κι έχουν πάει ξαφνικά στα 1.500 από 400- 500, είπε ο Γιάννης Πρασσάς.