Απάντηση Νίκα για την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απάντηση Νίκα για την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη

Δεκέμβριος 15, 2021 - 21:23

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Για ακόμα μία φορά, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ετέθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου, περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος», είπε, απευθυνόμενη στον κ. Παναγιώτη Νίκα: «Είπατε ότι υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ. Είναι σημαντικό να μάθουμε αν αυτή η εμπλοκή έχει να κάνει με την ουσία ή αν είναι γραφειοκρατία».

«Είναι ρητό από τη σύμβαση ότι σε κάθε μονάδα θα πάει συγκεκριμένη διαχειριστική ενότητα. Θα πάει, όμως, από άλλη διαχειριστική ενότητα, έστω μέχρι την ποσότητα που λέει η σύμβαση; Είναι πολύ σημαντικό και ίσως το πρώτο θέμα για το οποίο πρέπει να ενημερωθούμε».

Ο κ. Νίκας απάντησε ότι, στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το συμπέρασμα είναι το εξής:

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση να ανοίξουν οι πόρτες αν δεν πάρει απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι θέμα σεβασμού στη Δικαιοσύνη. Το Ελεγκτικό ζήτησε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, περισσότερο τυπικά, που θα σταλούν τη Δευτέρα. Η εκτίμησή μας είναι ότι περίπου σε έναν μήνα θα υπάρχει απόφαση. Θα πάνε τα απορρίμματα που προβλέπει η σύμβαση».

Υπάρχει νόμος που μπορεί μια πόλη που είναι σε έκτακτη ανάγκη, να πάρει άδεια από τον υπουργό και να πάει τα απορρίμματά της σε μονάδα διαχείρισης, που χρειάζεται απόφαση του ΦΟΔΣΑ και άλλων φορέων. 

«Η Σπάρτη είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το Κρανίδι, όπου είχε σύμβαση με τον ΧΥΤΥ Άμφισσας, όπως και η Μάνη, και θα πάρει παράταση ως το τέλος του χρόνου. Όσο για Σκάλα και Καλλιρρόη, υπήρχε καθυστέρηση και άλλαξε ο νόμος και αφαιρέθηκε από τους δήμους η αρμοδιότητα να δίνονται οι προσβάσεις από αυτούς. Το πρόβλημα θα είναι πού θα βρουν τα χρήματα οι δήμοι να πληρώνουν 85 ευρώ τον τόνο για τα απορρίμματα και τη διαχείριση, και εδώ πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους δήμους, και αν μπορεί ο ΦΟΔΣΑ να σηκώσει το βάρος της διαδικασίας λειτουργίας των τριών μονάδων; Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης, αυτό το τελευταίο».

Σε ένα εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα στη Σκάλα.