Σε θέση μάχης ο Π. Τατούλης και η «Νέα Πελοπόννησος» (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε θέση μάχης ο Π. Τατούλης και η «Νέα Πελοπόννησος» (vid)

Δεκέμβριος 22, 2021 - 13:44

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως είπε στο τέλος της τοποθέτησής του, κάθε περίπου 45 ημέρες θα υπάρχει αυτή η επικοινωνία με τους δημοσιογράφους. Ο κ. Τατούλης δήλωσε το «παρών» στις εξελίξεις, διατύπωσε κριτική για την περιφερειακή αρχή και δήλωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του έχουν το ίδιο όραμα που είχαν το 2010 για την Πελοπόννησο, αλλά και σχέδιο για να προχωρήσει η Περιφέρεια μπροστά.

Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε αναφερόμενος στο 2010, και στο «κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από κόμμα και ιδεολογική θέση»: «Τους καλέσαμε να συμφωνήσουμε ώστε να επωφεληθούμε από τον περιφερειακό θεσμό. Ο Καλλικράτης ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Διέσωσε την αυτοδιοίκηση.

»Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τη Νέα Πελοπόννησο, διότι είχαν μια διαφορετική νέα προσέγγιση, άδολη, ακομμάτιστη, ανιδιοτελής προοπτική που έγινε εθνική επιταγή. Οι μετέπειτα εξελίξεις μας δικαίωσαν απολύτως. Αναλάβαμε την Πελοπόννησο την πιο κρίσιμη περίοδο, όπου τα μνημόνια έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ ότι όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες κοιτούσαν με ιδιαίτερο μάτι τις πρωτοβουλίες μας, ήταν κίνητρο για τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ενσωματώσαμε και κινητοποιήσαμε τον νέο θεσμό μέσα στο πλαίσιο της περιφερειακής διοίκησης».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν σε μια κατάσταση λήθαργου, όλες οι προσπάθειες είχαν αποτύχει. Με τη δική μας πρωτοβουλία και γνώση προτάθηκε το μοντέλο των ΣΔΙΤ. Κι αν εκείνη την περίοδο υπεύθυνος στη Διυπουργική δεν ήταν ο κ. Πάγκαλος, μπορεί αυτό το μοντέλο να μην είχε εδραιωθεί. Σήμερα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που θα απαλλάξει όλη τη χώρα από τους ΧΑΔΑ, ήταν δική μας πρωτοβουλία.

»Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όλη την διεθνή κοινότητα των Περιφερειών. Η εξωτερίκευση της προσπάθειάς μας έδινε τα μεγάλα πλεονεκτήματα. Ήρθαμε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Αυτό έδωσε μεγάλη αξία και υπεραξία στην Πελοπόννησο.

»Η διεθνής καταξίωση της Πελοποννήσου έφερε την τουριστική ανάπτυξη. Η «Μυθική Πελπόννησος» και τότε και τώρα αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλη την επικράτεια και για τις διεθνείς διοργανώσεις. Ήρθαμε σε επαφή με το μεγαλύτερο ινστιτούτο έρευνας και τεχνολογίας, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις δεν ευνόησαν να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο σχέδιο.

»Κάποιοι εντελώς ανίδεοι προσπαθούν να διακωμωδήσουν την αντίληψή μας για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα, που είναι και σήμερα επίκαιρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αν μας είχαν αφήσει, θα είχαμε προχωρήσει στη δημιουργία περιφερειακής τράπεζας, και σήμερα, πόσο πιο εύκολα θα μπορούσαν να βρουν χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις. Όλα αυτά, δυστυχώς, δεν προχώρησαν».

«Κοιτάξτε, το 2019 δεν έχει καμία σχέση με το 2023. Το 2019 ήταν ένας χρόνος που η πολιτική συγκυρία δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε όλα τα κόμματα να είναι απέναντί μας, αλλά εμείς είχαμε κάτι πολύ πιο ακριβό, την ίδια την ψυχή των πολιτών που αντιστάθηκαν με όλες τις δυνάμεις, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Κρατηθήκαμε στη βάση των απόψεων και των δυνατοτήτων που δώσαμε στη  ίδια την κοινωνία. Μας στήριξε σε σημείο που πραγματικά θαυμάζουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας απέναντι σε κάθε κομματική επιβολή».

«Γιατί εσείς ακόμα επιμένετε να είστε παρόντες και δυνατοί;»

«Από βάθους καρδιάς, εκφράζοντας τη δική μου αντίληψη αλλά και όλων των συνεργατών μας: Νιώθουμε βαθύτατα υποχρεωμένοι απέναντι στην αγάπη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας. Δεν γινόμαστε ριψάσπιδες. Καθήσαμε εδώ για να αντισταθούμε. Είμαστε εδώ παρόντες γιατί μετά την ανάληψη της νέας περιφερειακής αρχής, όλα τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα γεγονότα που είχαμε δημιουργήσει για την Πελοπόννησο, πήγε πολύ πίσω. Έχουμε άποψη, όραμα, σχέδιο για το πώς θα αποκαταστήσουμε αυτή τη βλάβη.

«Έχουμε το ίδιο όραμα, όπως το 2010.»

Νιώθουμε υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι από την αγάπη των πολιτών. Δεν μπορούμε να φυγομαχήσουμε.

«Καθολική προβοκάτσια εναντίον της παράταξής μας»

«Το 2019 στήθηκε καθολική προβοκάτσια εναντίον της «Νέας Πελοποννήσου» και έχουν καταρριφθεί για πάντα. Ο γνωστός κοριός ύστερα από 3 - 4 χρόνια, έχει μπει στο αρχείο. Όλοι αυτοί που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, κατέρρευσε το μύθευμα που είχε δημιουργηθεί. Αντιμετωπίσαμε μια έντονη επιθετικότητα, όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από τα άλλα κόμματα. Υπήρξε μεθοδευμένη προσπάθεια, προκειμένου να αποστασιοποιηθούν και να φύγουν από την παράταξή μας στελέχη. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των γενικότερων κομματικών πιέσεων. Υπήρξαν στελέχη μας που εκβιάστηκαν, αλλά έμειναν όρθια και δεν δέχτηκαν στην πολιτική τους ζωή την οποιαδήποτε παρέμβαση.»

Πολιτικά υπάρχουν μόνο γέφυρες, που συνδέουν το παρόν με το μέλλον. Οι γέφυρες είναι αναγκαία συνθήκη. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας, της παρουσίας της πολιτικής γέφυρας. Για δέστε, οι χθεσινοί μας συκοφάντες που ευνόησαν με την παρουσία τους την άλφα ή βήτα προσέγγιση, σήμερα βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, που βγάζει την εικόνα της αποπολιτικοποιημένης προσωπικότητας.

«Η περιφέρειά μας αυτή τη στιγμή έχει τα εξής πολιτικά προβλήματα: Η απουσία του ενδιαφέροντος και της πίστης για τη θεσμική λειτουργία. Δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα συλλογικά όργανα, με νόμο. Εμείς πιστεύουμε απολύτως, ανεξάρτητα με αυτή την εξέλιξη, ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ισχυρή. Για πρώτη φορά το ΠεΣυ και τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν σχεδόν καμία αρμοδιότητα, όλες μεταφέρθηκαν σε μια διορισμένη Οικονομική Επιτροπή. Επίσης, το καινούριο πλαίσιο με την υπερπληθώρα των αντιπεριφερειαρχών και των συμβούλων του περιφερειάρχη, δημιουργεί επιπλέον κόστος. Αν προχωρήσουμε έτσι, δεν θα προκύψει κάτι που θα βοηθήσει τους πολίτες σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε.

Οι θεσμοί θα πρέπει να βλέπουν το μέλλον, αλλά και να παίρνουν αποφάσεις και για το παρόν.

«Το ΣΔΑΜ είναι εις βάρος της Μεγαλόπολης»

«Οι δαπάνες που γίνονται σήμερα, επιβαρύνουν και δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αν συνεχίσουμε να πάμε έτσι, με τα πολλαπλά δάνεια των 45 δισ. ευρώ δημιουργούν χειρότερο τέλμα από το 2009 και το 2010. Το ΣΔΙΤ: Είμαστε εδώ παρόντες για να σταματήσουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της σύμβασης εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Είμαστε εδώ παρόντες για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Για να ανατρέψουμε τους λαϊκιστές που κατά καιρούς άλλα έλεγαν και άλλα λένε. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε αυτό το έργο. Υπάρχει και το κρίσιμο θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου, Το σχέδιο είναι εις βάρος της Μεγαλόπολης. Παραχωρούνται δυνατότητες για πράγματα που θα γίνουν σε άλλες περιοχές, εις βάρος της Μεγαλόπολης. Όλα αυτά μπαίνουν στις καλένδες. Έχουν ακουστεί πολλά ψέματα, ότι έχουν εξασφαλιστεί 4 δισ. ευρώ, μετά πήγαμε στα 2 δισ. ευρώ, μετά στο 1 δισ. ευρώ και τελικά τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα. Μην νομίζει κανένας ότι μπορεί να παίζει με το θέμα της Μεγαλόπολης. Γνωρίζουμε τα πάντα, ξέρουμε τι συμβαίνει και προειδοποιούμε ότι τα χέρια θα πρέπει να κατέβουν, να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι.

«Καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο, και στην έλλειψη μεγάλων έργων. Κανένα μεγάλο έργο δεν εκτελείται και δεν έχει ενταχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η επανάσταση ξεκίνησε στον Μοριά, στην Πελοπόννησο, αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο όραμα.
Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε δημιουργήσει σημαντικό μηχανισμό, την Πελοπόννησος ΑΕ για να λύσουμε προβλήματα που υπήρχαν, εξαιτίας της απουσίας ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων. Η δική μας ευθύνη ήταν πάνω στη χειρότερη περίοδο των μνημονίων, και παρόλα αυτά είχαμε πόρους από το ΠΔΕ ή υλοποιώντας το ΕΣΠΑ εκείνη την περίοδο. Φέραμε τόσους πόρους, όσο το ίδιο το ΕΣΠΑ.

»Κάναμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ήταν 50% της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και 50% της δευτεροβάθμιας. Υπήρχε μια ισορροπία. Π[ροβοκαρίστηκε. Δείτε τι είπαν και τι ακούστηκε, και ο στόχος ήταν να το διαλύσουν, για να κάνουν έναν άλλον αναπτυξιακό οργανισμό, απολύτως ελεγχόμενο.
 

Ο ΜΟΡΙΑΣ ανήκει κατά μεγάλη πλειοψηφία στην περιφερειακή αρχή και στελεχώνεται από ανθρώπους ελεγχόμενους.

«Εκτελέσαμε το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που έχει γίνει ποτέ, και χρησιμοποιήσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να αναστηλώσουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τώρα ακούω για συνεργασίες με το «Διάζωμα».

«Είμαστε εδώ, και όπως με ενημερώνουν οι συνεργάτες μου, όλα τα μέλη και τα στελέχη της «Νέας Πελοποννήσου», είναι πλέον έκδηλη η αλλαγή. Αυτό που κάναμε, το να παραμείνουμε όρθιοι γιατί σεβόμασταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα την αγάπη των συμπατριωτών μας, και έχουμε σχέδιο για να ανατάξουμε και να επανορθώσουμε όλες τις μεγάλες βλάβες. Γνωρίζουμε πώς θα πορευθούμε με όλη την κοινωνία. Για να σταματήσουν οι αποκλεισμοί.

«Είχαμε κατηγορηθεί για κάποιες διεκδικήσεις για το έργο Ρωμανός - Γαργαλιάνοι, έργο των προηγούμενων από εμάς, και με ενημέρωσαν ότι οι διεκδικήσεις του εργολάβου, 60 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουμε ότι αυτές οι διεκδικήσεις χάθηκαν και κερδίσαμε όλες τις δικαστικές αποφάσεις».

Ακολουθεί βίντεο
 

ΑrcadiaPortal.gr Συνέντευξη Τατούλη 22/12/21