Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε γίνονται τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε γίνονται τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Δεκέμβριος 24, 2021 - 16:53

φωτογραφία Eurokinissi

Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο ως το τέλος του χρόνου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν όσοι έχουν εντοπίσει λάθη, παραλείψεις ή άλλα προβλήματα στη φορολογική δήλωση που έχουν καταθέσει.

Μέσω του TAXISNET οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Για τις φετινές δηλώσεις εάν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 31/12 δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Αντίθετα, εάν η υποβολή γίνει από τη νέα χρονιά, θεωρείται εκπρόθεσμη και επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν μάλιστα είναι χρεωστική, τότε επιβάλλεται και μηνιαία προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου. Ωστόσο, είναι ήδη πολλά τα αιτήματα προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία υποβολής χωρίς την επιβολή προστίμου.

Τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν και οι περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά για τις συντάξεις τους. Η διαδικασία αφορά τα ποσά που έλαβαν για το 2019, αλλά και για τα αναδρομικά που έλαβαν για τα έτη 2015-2016. Η τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γίνει για κάθε χρόνο ξεχωριστά ανάλογα ποια χρονιά αφορούν τα αναδρομικά και ο φόρος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Οι φορολογούμενοι μπαίνοντας στην εφαρμογή του TAXISNET μπορούν να υποβάλλουν την αρχική εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και μετά ή την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ίδια έτη, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) ή/και το έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Μπορούν επίσης να δουν και να εκτυπώσουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για τα οικονομικά έτη 2003 και μετά.