Νέα Δημοκρατία, «μη Δημοκρατία» και ακραία πόλωση στο ΠεΣυ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέα Δημοκρατία, «μη Δημοκρατία» και ακραία πόλωση στο ΠεΣυ

Δεκέμβριος 27, 2021 - 12:41

Ακραία πόλωση. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, και ακόμα είμαστε στο μέσον της θητείας.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, με θέμα τον προϋπολογισμό, οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα, κάτι που, όπως φαίνεται, θα συμβαίνει συχνά από εδώ και πέρα.

Πάντως, σε ένα πράγμα συμφώνησαν περιφερειακή αρχή και αντιπολίτευση, έστω και από διαφορετική οπτική ή αφετηρία: Η υποβάθμιση του ΠεΣυ ως συλλογικού οργάνου είναι μια πραγματικότητα. Ο κ. Νίκας θεωρεί ότι το ΠεΣυ υποβαθμίζεται από τον αντιπολιτευτικό λόγο, που είναι γεμάτος «ύβρεις, προσβολές, μίσος». Όπως είπε προχθές, τα κόμματα και οι παρατάξεις του 1% και του 2% είναι «νάνοι» που δεν μπορούν να τα βάλουν με «πολιτικούς γίγαντες» όπως ο Κώστας Καραμανλής(;) τον οποίον ο ίδιος έβαλε στην κουβέντα, άγνωστο για ποιο λόγο.

Για τον κ. Νίκα, και ο ίδιος δεν το έχει κρύψει ποτέ, η αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αφενός επειδή δεν έχει δικούς της πόρους και αφετέρου επειδή έχουμε κυβέρνηση, και κεντρική πολιτική, και πρωθυπουργό, επομένως όλα τα άλλα είναι περιττά.

Όπως περιττό είναι και να γίνεται συζήτηση το ΠεΣυ για οποιοδήποτε θέμα, ακόμα κι αν πρόκειται για την τραγική υποβάθμισή του μέσω των τροπολογιών που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φέρει τα τελευταία δύο χρόνια, με τις οποίες ουσιαστικά το ΠεΣυ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τίποτα σημαντικό, ενώ οι μικρότερες παρατάξεις έχουν αποκλειστεί.

Η απλή αναλογική δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, λέει ο κ. Περιφερειάρχης, και μάλιστα με αυτό το σύστημα των δύο γύρων.

Θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε προς Δανία μεριά, αλλά τι να συγκρίνουμε τώρα...

«Δεν μπορεί να μπλοκάρεται η παραγωγή κυβερνητικού έργου από τις μειοψηφίες στα ΔΣ και στα ΠεΣυ», είπε, προσθέτοντας ότι 220 Δήμοι της χώρας και 13 περιφέρειες (μήπως 12 περιφέρειες;) πίεσαν την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα για την κυβερνησιμότητα -τώρα, βέβαια, τι να κάνουμε που οι 220 δήμοι έχουν δεξιούς δημάρχους ή τέλος πάντων «δεξιόστροφους» και ως τώρα, τουλάχιστον, ελάχιστες είναι οι δεξιές αυτοδιοικητικές φωνές που τολμούν να διατυπώσουν κριτική, έστω, στην κυβέρνηση.

Ο συγκεντρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ακόμα και την ΕΥΠ θα εποπτεύει, πλέον. Δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Η κυβέρνηση και το κράτος έχουν πρόσωπο και αυτό είναι το δικό του. Εξάλλου, από την αρχή της διακυβέρνησής του αυτό το μήνυμα έχει περάσει.

Δημοκρατία, όμως, σημαίνει πολυφωνία, σημαίνει σεβασμός σε αυτό το 1% και 2%, σημαίνει ότι οι παρατάξεις και τα κόμματα που βλέπουν την πλήρη απαξίωση των συλλογικών οργάνων οφείλουν να το πουν.

Ως προς την αποτελεσματικότητα των έργων, πάντως, δεν φταίει η απλή αναλογική για το γεγονός ότι, ας πούμε, ο δρόμος στη Μεγαλόπολη που στρώθηκε με άσφαλτο χορτάριασε μέσα σε δυο μήνες επειδή ο εργολάβος έριξε τόση πίσσα όση είχε πρόχειρη και όχι την ποσότητα για την οποία είχε πληρωθεί ή για το γεγονός ότι ο δρόμος Ρίζες - Άστρος που παραδόθηκε με τόσες κακοτεχνίες ακόμα να αποκατασταθεί.

Ο κ. περιφερειάρχης είπε προχθές: «Δεν θα με διώξουν με τις κλωτσιές εμένα, δεν θα με διώξει ο λαός εμένα, εγώ θα φύγω μόνος μου».

Στις δημοκρατικές διαδικασίες -ήτοι στις εκλογές- κανείς δεν φεύγει με τις κλωτσιές.

Κανείς δεν φεύγει, όμως, και μόνος του.

Ο λαός τους διώχνει όλους.

Ακόμα και εκείνους που τους επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» τα κόμματα.

Γαλανιάδη Εύα