Πήραμε μέτρα... αλλά δεν πήραμε

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πήραμε μέτρα... αλλά δεν πήραμε

Δεκέμβριος 27, 2021 - 21:43

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, είναι υπερμεταδοτική, το απόγευμα της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα, όμως, θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου.

Πήραμε μέτρα, αλλά δεν πήραμε.

Με 4.000 ενεργά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την ίδια μέρα μόνο στην Αττική, και 9.284 στη χώρα συνολικά, η κυβέρνηση αποφασίζει μία εβδομάδα νωρίτερα για τα μέτρα που θα ισχύσουν επτά μέρες αργότερα.

Σε μία εβδομάδα, ποιος ζει ποιος πεθαίνει -στην κυριολεξία αυτό. Οι Σαρηγιάννης και Θωμαΐδης έχουν προειδοποιήσει για δραματική αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, τα Πρωτοχρονιάτικα πάρτι θα γίνουν κανονικά, με γλέντι μέχρι πρωίας, με συνωστισμό στα καταστήματα που ενώ έχουν χωρητικότητα 250 ατόμων επιτρέπουν την είσοδο σε 700, που ενώ θα έπρεπε να κάνουν ελέγχους για πιστοποιητικά και λοιπά, έλεγχοι, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν γίνονται.

Η ουσία είναι ότι δεν ξέρουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε μία εβδομάδα. Και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, λέει στους πολίτες «εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκες, προσέξτε», αλλά στην πράξη «διασκεδάστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα». Διότι πρέπει να δουλέψει και η αγορά. Αλλά ανακοινώνει και μέτρα που θα ισχύσουν σε μία εβδομάδα από σήμερα, ακόμα κι αν δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση σε μία εβδομάδα.

Θα μας σώσουν οι διπλές και οι ενισχυμένες μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς (την ώρα που περιμένουμε ακόμα τα περίπου 700 λεωφορεία στην Αθήνα, για να μην παστώνονται οι πολίτες σαν σαρδέλες, αφού ο διαγωνισμός κάπου έχει σκαλώσει).

Θα μας σώσουν τα τρομερά επιβαρυμένα νοσοκομεία μας, αν οι νοσηλείες αρχίσουν να αυξάνονται κατακόρυφα, και το προσωπικό τους που πλέον έχει εξαντληθεί (την ώρα που ο ΑΣΕΠ, κατά δήλωση του προέδρου του, περιμένει να ξεμπλοκάρει η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές και 900 γιατρούς).

(Το ΕΣΥ ενισχύεται, αλλά δεν ενισχύεται. Αγοράζουμε λεωφορεία, αλλά δεν αγοράζουμε. Η πρόθεση διατυπώνεται, αλλά η πράξη ακολουθεί την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης.)

Κι αν όλα πάνε κατά διαόλου, μετά τις 3 Ιανουαρίου θα μας σώσουν οι ενισχυμένες μάσκες των ανθρώπων που εργάζονται στην εστίαση (κι ας γίνονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών στους εξωτερικούς χώρους, για τα μάτια του αστυνομικού που τριγυρίζει απ' έξω, και σπανίως εντός των καταστημάτων).

Θα μας σώσει η παύση της μουσικής εντός των καταστημάτων και η απαγόρευση των ορθίων, μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει μία εβδομάδα αργότερα, μοιάζουν με ανάμνηση από το μέλλον μας.

Η κυβέρνηση δεν προνοεί. Ανακοινώνει μέτρα για να μην την κατηγορήσουν ότι δεν κάνει τίποτα, αλλά στην ουσία δεν κάνει τίποτα. Ο Τζανάκης είχε πει για 9.000 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα, και τελικά είχαμε θετικότητα 9,76 και πάνω από 9.000 κρούσματα την πρώτη μέρα. Ο Πρωθυπουργός μάς εμπιστεύτηκε να κάνουμε τα δωρεάν μας self tests και φεύγει για ολιγοήμερες διακοπές στην Ήπειρο, ο υπουργός Υγείας συμβούλευσε τους νέους να μην έρθουν σε επαφή με τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους εφόσον βγαίνουν και διασκεδάζουν.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα, διαβάσαμε για τουλάχιστον πέντε νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί και πέθαναν από κορωνοϊό. Εμβολιαστείτε, επομένως. Και κάντε συχνά rapid tests εφόσον είστε εμβολιασμένοι. Και, επειδή η Όμικρον εκδηλώνεται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, μείνετε σπίτι, συμβουλεύουν οι επιδημιολόγοι, και κάντε τεστ για κορωνοϊό.

Πάρτε τα μέτρα σας.

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον, είναι σαν το ανέκδοτο με τη γάτα του Σρέντιγκερ: Μπαίνει μια γάτα σε ένα μπαρ, αλλά δεν μπαίνει.

Γαλανιάδη Εύα