Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Δεκέμβριος 28, 2021 - 14:46

Ενεργοποιείται την 1η Ιανουαρίου 2022 η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, από 650 σε 663 ευρώ μεικτά.

Το όφελος αυξάνεται για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εφόσον συνυπολογιστούν και οι τριετίες, για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές ελαφρύνσεις (απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Μέχρι και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που αφορά την τύχη των τριετιών και η οποία εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από 650 σήμερα και θα πάει στα 663 ευρώ από την αρχή του νέου έτους.

Βέβαια, όσοι έχουν πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας θεμελιωμένης έως το 2012 και λαμβάνουν σήμερα 845 ευρώ τον μήνα, με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα λάβουν 861,9 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται κατά 2% και για τους εργατοτεχνίτες και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ. Ενεργή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παραμένει και η κυβερνητική δέσμευση για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου μέσα στο 2022, βάσει και των πρόσφατων δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.

Δείτε περισσότερα στην kathimerini.gr