Γ. Μανιάτης: Μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης: Μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη

Ιανουάριος 17, 2022 - 09:47

Γ. Μανιάτης: "Μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη. Έρευνα-Ανάλυση-Δεσμεύσεις για μείωση εκπομπών άνθρακα" ("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/01/2022)

Μηνύματα για το μέλλον του πλανήτη: ΕΕ-27,ΗΠΑ, Μεγ.Βρετανία, Ιαπωνία δεσμεύονται για συνεχή μείωση εκπομπών και ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.

Η Κίνα θα αυξάνει τις εκπομπές της έως το 2030 και δεσμεύεται για μηδενισμό το 2060. Όπως συνέβη μετά από όλες τις μεγάλες κρίσεις της ανθρωπότητας από τον προηγούμενο αιώνα (χρηματοοικονομικές και πολεμικές), έτσι και ‘’μετά’’ την πανδημία οι ρύποι εκτοξεύονται, με Αυστραλία (μακράν πρώτη), Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία να έχουν τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα.

Τα τελευταία 30 χρόνια η παραγωγή ηλεκτρισμού υπερδιπλασιάστηκε, με τα ορυκτά καύσιμα να διατηρούν σταθερό το ποσοστό συμμετοχής τους. Η κατανάλωση άνθρακα ακολουθεί διαρκώς αυξητική πορεία σε Κίνα, Ινδία, λοιπή Ασία. Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες λόγω Κλιματικής Αλλαγής και καταστροφικών φυσικών φαινομένων, έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, φθάνοντας έως και 500 δις δολ/έτος.

Χαρακτηριστικός δείκτης των παγκόσμιων κοινωνικών και διακρατικών ανισοτήτων είναι η διάθεση για προστασία από την COVID-19, 12.000 δολ/κάτοικο στις αναπτυγμένες χώρες, σε αντίθεση με τα μόλις 57 δολ/κάτοικο στις φτωχότερες του πλανήτη. Τέλος, από τα 5.500 ηλεκτρικά εργοστάσια με άνθρακα του πλανήτη, τα 3.500 λειτουργούν ή χτίζονται στην Κίνα (και 1000 στην Ινδία), η οποία εξάγει την τεχνογνωσία κατασκευής φτηνών εργοστασίων σε πολλές χώρες, κατασκευάζοντας εργοστάσια συνολικού δυναμικού 50 GW.

Δείτε ΕΔΏ