Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαλόπολης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαλόπολης

Ιανουάριος 19, 2022 - 09:08

Το Τεχνικό πρόγραμμα που κουβεντιάζουμε είναι περίπου ίδιο με τα των δύο προηγούμενων ετών. Χειροτερεύει την κατάσταση για την πόλη, τους δημότες και τις ανάγκες τους, αποτυπώνοντας τις κεντρικές επιλογές του κράτους, αναδεικνύοντας ότι οι δήμοι αποτελούν όχι "αυτοδιοίκηση", αλλά τοπικό βραχίονα του κεντρικού κράτους.

Ακόμα πιο μακριά από τις ανάγκες των δημοτών και ακόμα πιο κοντά στα κέρδη των εργολάβων κινείται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2022.Έργα βιτρίνας,δεύτερης προτεραιότητας, αχρείαστα ή εχθρικά στους δημότες, αλλά χρειαζούμενα στους εργολάβους, όπως διάφορες αναπλάσεις πλατειών, κατασκευές πεζοδρομίων κ.α., κυριαρχούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Κάτι σαν το στέγαστρο στην πλατεία, που όταν το συντήρησαν άρχισε να στάζει περισσότερο ή την τοποθέτηση των πινακίδων STOP κλπ το2015 που δεν έγινε ποτέ και χάθηκαν (στις τσέπες των εργολάβων και των μελετητών) τόσες χιλιάδες ευρώ και θα ξαναγίνουν μελέτες  και πάλι θα τα κονομήσουν. Ήτο παλιό δίκτυο ύδρευσης από αμίαντο που συνυπάρχει με το νέο ή την αλλαγή κουφωμάτων στο νέο σχετικά Δημαρχείο – κόσμημα της πόλης μας.

Και για του λόγου το αληθές που λένε, θα αναφερθούμε σε δύο έργα πανομοιότυπα σε όλη την Ελλάδα. Στα κολονάκια στις γωνίες, που αντί να διευκολύνουν στην πόλη μας τουλάχιστον εμποδίζουν και στην υπογειοποίηση κάδων - και δίπλα ακριβώς οι παλιοί – για την ευπρέπεια του κέντρου. Προφανώς αυτοί που τα επέβαλαν έχουν κάνει χρυσές δουλειές. Η χρησιμότητα τους πάντως, όταν υπάρχουν άλλες σοβαρότερες χρονίζουσες ανάγκες,  αφίεται στην κρίση του καθενός.

Στη βιτρίνα βεβαίως, για να ετοιμάζουν σιγά σιγά το έδαφος για τις εκλογές και να βοηθήσουν τη δημοτική αρχή για τις υπηρεσίες της,τα εμβληματικά έργα.

Κάποια φτιαγμένα στα μέτρα των μεγάλων εταιρειών - επενδυτών, κάποια άλλα που έχουμε βαρεθεί να μας τα τάζουν, ενώ είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια όπως το Αρχαίο Θέατρο ή το γηροκομείο και από την άλλη, ψίχουλα κοροϊδίας για τις μεγάλες ανάγκες της πόλης όπως Σχολική στέγη κα ιΠροσχολική Αγωγή. Ψίχουλα κοροϊδίας για αντισεισμική θωράκιση, για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα.

Ιδιαίτερη φροντίδα όμως για τα κέρδη των εργολάβων,τώρα και μέσω της "πράσινης ανάπτυξης" των Ε.Π.Ε. και της “κυκλικής οικονομίας”. Έργα από τα οποία θα βγει ζημιωμένο το σύνολο των δημοτών και κερδισμένοι φυσικά οι μεγαλοεργολάβοι.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ ιδιαιτέρως στον βιολογικό.Θα σας μεταφέρω αποσπάσματα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής διαβούλευσης στις 30-12-2021 :

Ο Αντιδήμαρχος κ. Καλογερόπουλος:  Δεν λειτουργεί (ο βιολογικός) επειδή, κατά πάσα πιθανότητα, είχε γίνει κάποιο λάθος στην γεωλογική μελέτη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μία δεξαμενή να σηκωθεί λόγω άνωσης, επειδή τα υπόγεια ρεύματα ήταν πολύ κοντά στην εκσκαφή και στην τοποθέτηση της δεξαμενής.

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. κ. Σακελλαριάδης:    Ανέβηκαν τα υπόγεια νερά και σήκωσαν ολόκληρη την δεξαμενή, που μιλάμε για χιλιάδες τόνους.

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. κ. Σακελλαριάδης: Στις 10 Δεκεμβρίου ήρθε από το Υπουργείο Εσωτερικών ένα πρόστιμο της τάξεως των 5.000.000,00€ περίπου. Κλείνει τον Δήμο με αυτό το πράγμα. Κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια, παραδόθηκε από την Περιφέρεια και την επίβλεψη την είχε η Περιφέρεια, αλλά το πρόστιμο επιβάλλεται στον Δήμο.

Και πιο κάτω…

Ο σκοπός μας είναι σε ενάμισι ή δύο χρόνια το πολύ, που θα είναι η εκδίκαση αυτών των αναστολών, να λειτουργεί τέλεια ο Βιολογικός για να αποτελέσει το καλό άλλοθι και στον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης, ώστε να απαλλαγούμε από το πρόστιμο των 5.000.000,00€.

Τι διαπιστώνουμε από τα παραπάνω;

Κατά πάσα πιθανότητα είχε γίνει κάποιο λάθος στην γεωλογική μελέτη, δηλαδή υπάρχουν ευθύνες που δεν έχουν αποδοθεί.
Ο κ. Σακελλαριάδηςονομάζει λανθασμένα πρόστιμο την «απόφαση επιβολής Δημοσιονομικής Διόρθωσης»(δηλαδή καταλογισμό) με υπόχρεο του ποσού των 4.961.427,12€ το Δήμο μας.
Λέει επίσης : σκοπός μας είναι να λειτουργεί κατά την εκδίκαση ο Νέος Βιολογικός, ώστε να απαλλαγούμε.

Εμείς ρωτάμε. Σκοπός μας είναι μόνο η απαλλαγή ; Δεν ενδιαφέρεται κανένας, γιατί ένα έργο τόσο μεγάλου κόστους, θα πληρωθεί δύο φορές με χρήματα του φορολογούμενου λαού ; Γιατί είναι ένα νέο μεγάλο και ακριβό έργο, με νέες μελέτες, υλικά, εργασίες, αμοιβές εργολάβων και μηχανικών. Οι εισαγγελείς μόνο στις διαδηλώσεις που κάνουμε εμείς οι συνταξιούχοι ή στους μαθητές επεμβαίνουν ;

Επίσης πρέπει να μάθουν οι Μεγαλοπολίτες, ότι ο έλεγχος έγινε με εντολή του Περιφερειάρχη στις 23-9-2021, και η Επιβολή έγινε από τον υφυπουργό κατόπιν εισήγησης της ΕΥΔ της Περιφέρειας στις 29-11-2021.

Τώρα για να τελειώνουμε με το παραμύθι της πράσινης ανάπτυξης, η οποία μας αφορά και την οποία κατά κόρον επικαλείται η δημοτική αρχή. Αρκεί μια ματιά στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις «επιδόσεις» της ελληνικής κυβέρνησης στα πεδία που αξιολογεί η «ενισχυμένη εποπτεία», για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Όπως αναφέρεται, «οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον ενεργειακό τομέα και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών», ενώ «έκαναν σημαντικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς την ολοκλήρωση των περισσότερων ειδικών δεσμεύσεών τους». Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων:

Την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του πτωχευτικού νόμου, την εφαρμογή μέχρι δεκάρας των περικοπών που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε Υγεία - Πρόνοια - κοινωνικές παροχές, την παραπέρα «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας και τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να μειώνεται το «κόστος» για το κράτος και την εργοδοσία και να διευρύνεται ο «δημοσιονομικός χώρος» για παροχές στο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τους 250 αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε τα τελευταία δυόμισι χρόνια,ως το «κλειδί» που ξεκλείδωσε τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης κερδοφόρων επενδύσεων στην Ενέργεια και την ψηφιοποίηση της παραγωγής. Ανάμεσά τους ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης και άλλοι.

Με τα ίδια ακριβώς κριτήρια θα εκταμιεύονται και όλες οι επόμενες δόσεις, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη, «πράσινη» ή «μαύρη», «δίκαιη» ή «βιώσιμη», που να ωφελεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και το κεφάλαιο. Μόνιμα κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και χαμένος ο λαός, με οποιαδήποτε κυβέρνηση και «συνταγή» διαχείρισης.

Σε αυτή την πολιτική έβαλε το χέρι της και η Δημοτική αρχή. Σε αυτή την πολιτική βασίζεται και το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο φυσικά και καταψηφίζουμε.

Για εμάς , η ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα και όσους τα υπηρετούν είναι η μοναδική διέξοδος για όλο τον λαό και για τους δημότες της Μεγαλόπολης και αυτή θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μεγαλόπολης, οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Κατσιρούμπας Ε. Γεώργιος&Παναγουλοπούλου Λίλα.