Η γραφειοκρατία φέρνει κι άλλη παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η γραφειοκρατία φέρνει κι άλλη παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ιανουάριος 21, 2022 - 10:17

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν είτε την παράταση του ισχύοντος πλαισίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων για έναν ακόμα μήνα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, είτε την παράταση έως το τέλος Μαρτίου.

Την παράταση ζητούν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εντός προθεσμίας.

Από την μια είναι όσοι κατάφεραν να κάνουν δήλωση φόρου έως το τέλος του 2021 και τώρα τρέχουν να προλάβουν το τέλος του Ιανουαρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία με τις παλιές αντικειμενικές τιμές. Από την άλλη είναι όσοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την παράταση που δόθηκε για τις αντικειμενικές, αλλά τρέχουν να προλάβουν έως το τέλος του μήνα την παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για μεταβίβαση με απλή βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας.  Άλλοι περιμένουν την παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά και ακόμα δεν έχει έρθει, καθώς πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο με χρόνο επανέναρξης το Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει όμως ότι όσοι θέλουν να προλάβουν τις αλλαγές στις αντικειμενικές ή την παράταση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα πληρώσουν διαφορετικά πρόστιμα σε σχέση με το αν σηκωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά από το Φεβρουάριο αν ανοίξει η πλατφόρμα.

Τότε όμως θα είναι αργά γιατί θα έχει λήξει η παράταση των αντικειμενικών αλλά και η παράταση για μεταβίβαση με απλή βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Εμπόδιο για πολλές περιπτώσεις είναι και η καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές Εφορίες κυρίως της Αττικής, ακόμα και. αν η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής-δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

 

Πληροφορίες: aftodioikisi.gr