Τι δουλειά είχες στο κατηχητικό;..

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι δουλειά είχες στο κατηχητικό;..

Ιανουάριος 23, 2022 - 11:23

Βιαστές και κακοποιητές υπάρχουν παντού. 

Παντού. 

Στην οικογένεια, στην εργασία, στο σχολείο, στα πανεπιστήμια, στα μπαρ και στα ξενοδοχεία, στα κατηχητικά και στις οργανώσεις νέων, στα ορφανοτροφεία και στις δομές φροντίδας, στα κόμματα. 

Διότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να εξουσιάζουν, να εκμεταλλεύονται, να εκμηδενίζουν άλλους ανθρώπους.

Η καταγγελία από 16χρονο κορίτσι εναντίον ιερέα για βιασμό έφερε σε αμηχανία εκείνους τους πολλούς που σχολιάζουν, γράφουν και διατυπώνουν απόψεις που στην πραγματικότητα ξεπλένουν τους βιαστές και τους κακοποιητές. Γιατί να πάει στο ξενοδοχείο η 24χρονη; Γιατί να πιει; 

Γιατί να υπάρχει, όπως θέλει να υπάρξει; Γιατί να μην περιμένει ότι θα πέσει θύμα επειδή επέλεξε να βρίσκεται σε εκείνο τον χώρο με εκείνα τα πρόσωπα;..

Γιατί δεν πήγαινε στο κατηχητικό, καλύτερα...

Πρέπει να χωρέσει στο κεφάλι όλων μας ότι βιαστές υπάρχουν παντού. 

Μπορεί να φοράνε στολή τραυματιοφορέα (όπως εκείνος στο Νοσοκομείο Παίδων, που ασελγούσε κατ' εξακολούθηση στα κοιμισμένα παιδιά που θα έμπαιναν χειρουργείο), ράσα (όπως ο ιερέας που κατηγορεί η 16χρονη ότι την βίασε μέσα στην εκκλησία και για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες από νεαρά κορίτσια ότι προσπαθούσε να τις προσεγγίσει για να «περάσουν χρόνο μαζί»...), πλούσιοι και επώνυμοι (όπως οι διοργανωτές του πάρτι στο ξενοδοχείο), να είναι παππούδες και γιαγιάδες, γυναίκες (όπως η γυναίκα που απήγαγε και βίασε τη δεκάχρονη) και άντρες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κοινωνία να «πέφτουμε από τα σύννεφα». Θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει ως τώρα ότι δεν φταίει το θύμα επειδή πήγε, δούλεψε, εμπιστεύθηκε ή αγάπησε, βγήκε ή κλείστηκε σπίτι.

«Έχουμε το εξής παράδοξο: Έχουμε μία καταγγελία και κανένα αποδεικτικό μέσο, κανένα μήνυμα. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι της είχε στείλει σε φωτογραφία τα γεννητικά όργανά του. Γιατί δεν κράτησε αυτά τα στοιχεία να τα παραθέσει στον ανακριτή για να αποδείξει ότι ο ιερέας είναι ένα τέρας; Ο ιερέας αρνείται τις κατηγορίες, γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις. Μήπως εάν δεν υπάρχουν οι αποδείξεις να μην κατηγορούμε και να μην καταδικάζουμε έναν άνθρωπο; Έγινε μόδα πλέον να καταγγέλλουμε βιασμούς! Όταν τα κορίτσια υφίστανται ψυχολογική πίεση θα πρέπει να τα καταγγέλλουν αμέσως, όχι να περιμένουν τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια.» Λόγια του δικηγόρου του ιερέα. Που ουσιαστικά λέει στους ανθρώπους εκεί έξω να μην καταγγέλλουν βιασμό αν δεν έχουν συλλέξει αποδεικτικό υλικό που να τον στοιχειοθετεί και ότι η καταγγελία των βιασμών έχει γίνει της μόδας!

Θα τον επιπλήξει, έστω, κάποιος;

Αν αλλάξει κάτι, έστω και τόσο δα, στην αρτηριοσκληρωτική, κλειστή ελληνική κοινωνία, θα οφείλεται στις γυναίκες εκείνες που καταγγέλλουν και αναζητούν το δίκιο τους.

Γαλανιάδη Εύα

 

Φωτογραφία αρχείου: 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ