Τι ρώτησαν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ οι παρατάξεις του ΠεΣυ Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι ρώτησαν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ οι παρατάξεις του ΠεΣυ Πελοποννήσου

Ιανουάριος 31, 2022 - 18:01

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ύστερα από πρόσκληση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα βρέθηκε στην Τρίπολη στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τη νέα χρονιά. Ο κ. Νίκας κάλεσε τον κ. Λυκουρέντζο μετά τη μεγάλη καταστροφή από τον παγετό στις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Λυκουρέντζου, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης ευχαρίστησε τον κ. Λυκουρέντζο για την παρουσία του και είπε ότι παρακολουθεί τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και υπογράμμισε ότι στην αρχή της θητείας του ο κ. Λυκουρέντζος προσδιόρισε το δικό του όραμα για το πώς θα έπρεπε να δουλεύει ο ΕΛΓΑ. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι χάθηκε το προϊόν και ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας. Πρέπει να συμπεριληφθούν και οι τυποποιητές, που έχουν λειτουργικά έξοδα και θα πρέπει να βοηθηθούν. Η βλάβη του φυτικού κεφαλαίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, και πρέπει να δημιουργηθεί μια τράπεζα για το φυτικό κεφάλαιο, που θα χρηματοδοτεί την επαναπόκτηση του φυτικού κεφαλαίου».

Από την παράταξη του κ. Δέδε, ως ειδικός αγορητής κ. Πουλοκέφαλος είπε ότι η παράταξή του θέλει να βάλει επί τον τύπο των ήλων το πρόβλημα. «Λόγω των καιρικών συνθηκών οι αγρότες της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ο ΕΛΓΑ έχει περιορισμένες δυνατότητες, γιατί είναι ένας ασφαλιστικός φορέας με έσοδα και έξοδα. Ο Πελοποννήσιος αγρότης ζητεί από την Πολιτεία να του καλύψει ένα μέρος από το κράτος για να μην γίνει ο αγρότης μετανάστης στον τόπο του. Οι αγρότες μας περιμένουν να τους καλύψει το κόστος η Πολιτεία. Ο κοινωνικός ρόλος της ΕΕ πρέπει τώρα να έρθει στο προσκήνιο».

Ας καλύψει ο ΕΛΓΑ ό,τι μπορεί να καλύψει, αλλά το ζήτημα είναι της Πολιτείας.

Ο κ. Κελλάρης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρθηκε στη ζημιά που έχει γίνει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και κυρίως στην Αργολίδα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται οι παραγωγοί αντιμέτωποι με τέτοια καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημά τους. Υπάρχουν αντιπαγετικά συστήματα, που θα έπρεπε να ήταν σε προτεραιότητα για να προστατεύσουν την παραγωγή Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν είναι μόνο η ζημιά. Είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής και οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα».

Ο κ. Πετράκος λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι η παράταξή του χαίρεται που ο κ. Λυκουρέντζος είναι απολύτως ειλικρινής για ακόμα μία φορά, καθώς είπε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κινηθεί εκτός νόμου. «Το να κάνει ο ΕΛΓΑ τη δουλειά του και με μια ευαισθησία είναι ένα θέμα. Αυτό δεν φτάνει σήμερα πουθενά. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι συστημικοί, λένε ότι απειλείται μετά τον κορωνοϊό επισιτιστική κρίση. Το να υπάρξει μέλλον για την αγροτική οικονομία αύριο και τους αγρότες δεν αρκεί ο ΕΛΓΑ. Επομένως απαιτούνται συμπληρωματικά έργα ενίσχυσης και αποζημίωσης. Ο ΕΛΓΑ Πελοποννήσου δεν έχει προσωπικό, επομένως πώς θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, πώς θα γίνει η εξατομίκευση; Απαιτούμε οι αγρότες να αποζημιωθούν στο 100%. Πρέπει στην Αργολίδα να πληρώσει και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ, διότι είχαμε προβλήματα επάρκειας του δικτύου. Πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης που προχώρησε στη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Να υπάρξουν μέτρα και πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο να πάει εκεί που ήταν προ των μνημονιακών δεσμεύσεων, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια από το 13% στο 6%. Την προηγούμενη φορά που οι αγρότες υπέστησαν ζημιές, αποζημιώθηκαν μόνον όσοι είχαν λεφτά, όσοι μάζεψαν τα πορτοκάλια τους και τα πήγαν στο χυμοποιείο. Οι πιο φτωχοί δεν αποζημιώθηκαν».

Η κυρία Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο - «σκούπα» πέρυσι, που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε και την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και ρώτησε τον κ. Λυκουρέντζο αν συμφωνεί και στηρίζει αυτή την επιλογή. Μετά, αναφέρθηκε σε μια αναλογιστική μελέτη που υπήρχε από το 2019, αλλά δεν έγινε. «Υπάρχουν παραδοτέα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο; Ποιες είναι οι ζημιές του 2021, ποιος είναι ο προϋπολογισμός για το 2021, τι λεφτά έχετε προγραμματίσει να δώσετε και οι τωρινές ζημιές οικονομικά εντάσσονται στο 2021. υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν; Θα ήθελα σαφείς απαντήσεις και ελπίζω να μας τις δώσετε.»

Ο κ. Κάτσαρης είπε: «Μιλάτε για κέρδη και ζημιές, κι εμείς για ανθρώπινες ζωές. Μιλάτε για μελέτες και κανονισμούς, εμείς για τη μη αποψίλωση της υπαίθρου. Είπατε ότι οι ζημιέ ςθα φθάσουν 50 εκατ. ευρώ. Δεν έχει η κυβέρνηση 50 εκατ. ευρώ να δώσει στους αγρότες, αλλά έχει δισεκατομμύρια ευρώ για να δώσει στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, για τους καναλάρχες; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων. Έχουμε κέρδη και ζημιές στον ΕΛΓΑ και πρέπει να δούμε πώς δεν θα χρεοκοπήσει. Σιγά να μην αποζημιώσει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Η ακρίβεια θερίζει, τα αγροτικά εφόδια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το κόστος της ενέργειας έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, κι εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, ισολογισμούς και απολογισμούς. Ας πείτε ότι θα κόψουμε από εκεί που περισσεύει, οι ζάπλουτοι αύξησαν την περιουσία τους μέσα στην κρίση κατά πολύ, το 1% κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου, και οι τράπεζες επιδοτήθηκαν και έρχεστε εδώ και ψειρίζετε τη μαϊμού για 50 ψωροεκατομμύρια».

Ο Γιάννης Μπουντρούκας κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τους αγρότες και ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις, με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για παράδειγμα, αλλά δεν αφορούν τον ΕΛΓΑ. Εξακολούθησε λέγοντας ότι στον ΕΛΓΑ υπήρξαν επί σειρά ετών πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, και μάλιστα δομικά, και μετά ήρθε και η κλιματική κρίση. «Οι αγρότες δεν έχουν δυνατότητα να δεχθούν αύξηση στα ασφάλιστρα. Υπάρχουν παράπονα από αγρότες για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τα ποσοστά αποζημιώσεων και καθυστερήσεις στη διαπίστωση των ζημιών».