Απέναντι από την κυβέρνηση ο Νίκας για την κατάσταση των νοσοκομείων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απέναντι από την κυβέρνηση ο Νίκας για την κατάσταση των νοσοκομείων

Φεβρουάριος 15, 2022 - 12:04

Χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με αφορμή το ψήφισμα για τη διατήρηση των θέσεων του προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων, ειπώθηκαν αλήθειες.

Κατ' αρχάς, αναγνωρίστηκε από όλες τις παρατάξεις ο κόπος των σκληρά εργαζομένων γυναικών και ανδρών στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας μας που με χαμηλούς μισθούς φροντίζουν για την καθαριότητα και την ασφάλειά τους. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων λήγουν και δεν θα ανανεωθούν, με κυβερνητική απόφαση, προκειμένου οι θέσεις τους να δοθούν σε ιδιωτικές εταιρίες, στις οποίες θα απασχολούνται άνθρωποι χειρότερα αμειβόμενοι. Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε το ψήφισμα που είχε ήδη εγκρίνει το ΔΣ Τρίπολης να μην απολυθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Η παράταξη του περιφερειάρχη υπογράμμισε, διά στόματος του ιδίου, ότι αυτό αποτελεί αναγνώριση του κόπου τους και της προσφοράς τους το προηγούμενο διάστημα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αγωνιστική Συνεργασία» ζητούν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενώ η «Νέα Πελοπόννησος», όπως επεσήμανε η Ντίνα Νικολάκου, έθιξε και το ζήτημα της προνοιακής πολιτικής με αφορμή τα γεγονότα στο γηροκομείο των Χανίων.

Ειπώθηκαν, όμως, κι άλλες αλήθειες. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται με επιτυχία απέναντι στην πανδημία και ότι όλα πάνε καλά, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας παραδέχεται και το δήλωσε δημόσια χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται κάτω από τον μέσον όρο, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κρατική προνοιακή πολιτική και ότι αυτήν την έχουν αντικαταστήσει η Εκκλησία και οι ΜΚΟ με τις δράσεις τους και ότι η Τρίπολη και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο έχασαν μια μοναδική ευκαιρία επειδή το εν λόγω νοσοκομείο δεν έγινε νοσοκομείο αναφοράς covid επειδή αυτή την προοπτική την απέτρεψαν διάφοροι «παράγοντες και παραγοντίσκοι».

Ακόμα, επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι οι περιφέρειες πρέπει να εκπροσωπούνται στα ΔΣ των δημόσιων νοσοκομείων, πόσω μάλλον που δίνουν εκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν ανάγκες που δεν καλύπτει, ουσιαστικά, το κράτος.

Οι παραδοχές του Π. Νίκα για τα δημόσια νοσοκομεία και η γραμμή της κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν. Ο κ. Νίκας έχει πολλάκις τονίσει ότι επειδή ανήκει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και έχει τις συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα διστάσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Βέβαια, άλλες φορές, όταν τίθενται ζητήματα που αφορούν στην πανδημία και στις ευθύνες της περιφερειακής αρχής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για παράδειγμα, υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει κυβέρνηση και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο. Όπως έχει πει πολλές φορές, «οι Περιφέρειες δεν είναι κρατίδια ή κράτος εν κράτει».

Χθες, μάλιστα, η αναφορά του σε παράγοντες και παραγοντίσκους που απέτρεψαν τη μετατροπή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό έκαναν αίσθηση. Καθώς, όπως φαίνεται, δεν εστιάζει στις αποφάσεις του υπουργού Υγείας τότε, κ. Κικίλια, αλλά σε τοπικούς οι οποίοι συντάχθηκαν με την άποψη του υπουργείου.

Εδώ έχουμε να παρατηρήσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η κόντρα τόσο καιρό μετά, καλά κρατεί. Και ενδεχομένως να έχει δίκιο ο περιφερειάρχης καθώς, αν γινόταν νοσοκομείο αναφοράς το Παναρκαδικό, θα είχε λάβει μεγάλη οικονομική ενίσχυση, από ένα υπουργείο που, όπως έχει αποδειχθεί, επιμένει στην ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ την ώρα που γιατροί στο νοσοκομείο του Πύργου μετατίθενται και δεν καλύπτονται οι θέσεις τους με μόνιμο προσωπικό, επτά γιατροί παραιτήθηκαν από τα Νοσοκομεία της Πάτρας λόγω των εξαιρετικά σκληρών συνθηκών εργασίας, την ώρα που ακόμα δεν έχουμε πόρισμα για το γεγονός ότι η ΜΕΘ Αγρινίου πριν από μήνες είχε ποσοστό 100% θνησιμότητας. Όλα αυτά στην 6η ΥΠΕ, δηλαδή στη δική μας υγειονομική περιφέρεια. Γιατροί μετακινούνται από εκεί που δεν περισσεύουν για να καλύψουν ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία. Ανάμεσά τους και γιατροί από το Παναρκαδικό.

Αφετέρου, η ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών νοσοκομείων είναι επείγουσα. Τακτικά χειρουργεία ακυρώνονται σε όλη την επικράτεια σε κάθε νέο κύμα της πανδημίας, προληπτικές εξετάσεις δεν γίνονται στις δημόσιες δομές και αυτό επιβαρύνει την κατάσταση, ακόμα και τα χειρουργεία και οι θεραπείες των καρκινοπαθών έχουν ακυρωθεί. Η φτώχεια, η ακρίβεια και η υγειονομική κρίση έχουν άμεσες και βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και κατά συνέπεια επιβαρύνεται και το ΕΣΥ.

Κάτω του μέσου όρου, λοιπόν, οι υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία όλης της επικράτειας, σύμφωνα με τον κ. Νίκα -και έχει δίκιο, είναι κάτι που οι πολίτες ζουν καθημερινά. Ο κ. Νίκας τοποθετήθηκε σαφώς απέναντι στην κυβέρνηση.

Αλλά αυτή η τοποθέτηση δεν αρκεί. Ενδεχομένως ο κ. Νίκας δεν πιστεύει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να κάνει κάτι απέναντι στην αποφασισμένη από τα κεντρικά κυβερνητική πολιτική.
Κάτι άλλο που παρατηρήσαμε: Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, χειρουργός με μεγάλη πείρα και σκληρά εργαζόμενος, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, δεν είπε λέξη για να υπερασπιστεί τα δημόσια νοσοκομεία.

Επί της ουσίας: Αν η κόντρα του κ. Νίκα με την κυβέρνηση περιορίζεται μόνο στη χαμένη ευκαιρία, κατά τον ίδιο, να γίνει νοσοκομείο αναφοράς το Παναρκαδικό, εξαιτίας «παραγόντων και παραγοντίσκων» που προέβαλαν αντίσταση άνευ προηγουμένου, ή αν περιορίζεται απέναντι σε πρόσωπα με τα οποία οι σχέσεις του είναι τεταμένες αυτό το διάστημα, δεν θα έχει κανένα όφελος η περιφέρεια. Τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται στήριξη, προσωπικό, υποδομές άμεσα και η Περιφέρεια πρέπει να πιέσει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτό τον στόχο.