Παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα για χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους υπερήλικες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα για χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους υπερήλικες

Φεβρουάριος 19, 2022 - 14:19

Παρατείνεται για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2022 ως και 28 Φεβρουαρίου 2023 η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ανέργους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογία από την Τρίτη 1η Μαρτίου, ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων κατά το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες (ή δύο μήνες) ασφάλισης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, όμως, παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων (και των μελών των οικογενειών τους) για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Αναλυτικότερα θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σε είδος τα κάτωθι πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους:

1. Των ασφαλισμένων που έχουν κάνει χρήση που έχουν κάνει χρήση των περ. Α, Β, Γ της υποπαρ. Α3 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α' 85) και της παρ. 7 του άρθρου 30 του ν. 4320/2015 (Α' 29).

Πρόκειται για ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ., για ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του π. ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα και για υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

2. Των ανέργων ηλικίας άνω των 29 ετών και ως 55 ετών που έχουν κάνει χρήση της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α' 273).

3. Των ανέργων ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ηλικίας άνω των 30 και ως 67 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος τους, έχουν κάνει χρήση της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 (Α' 65) παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην ΟΑΕΕ ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.

4. Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ και τα μέλη της οικογένειας τους οι οποίοι έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εφόσον εκδοθεί απόφαση από τις επιτροπές της παρ.6 του άρθρου 14 του ν. 2458/1997 (Α' 15) χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

Ειδικότερα η επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Ο.Γ.Α., της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνει ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και δήλωση του ν. 1599/1986 περί της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του, βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων, περιλαμβανόμενων και αυτών που τηρούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. τον χρόνο.