Ομογενείς και Έλληνες δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη - Θα διανύσουν χίλια χιλιόμετρα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομογενείς και Έλληνες δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη - Θα διανύσουν χίλια χιλιόμετρα

Μάρτιος 02, 2022 - 11:03

Οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης και εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ουκρανία έχουν σχεδιάσει τη διαφυγή Ελλήνων ομογενών και δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών, από τη Μαριούπολη.

Ο Σωτήρης Δανέζης, ανταποκριτής του Open στην Ουκρανία, το πρωί της Τετάρτης 2 Μαρτίου μετέδωσε από τη Μαριούπολη ότι ένα κονβόι πενήντα αυτοκινήτων ξεκινά από εκεί.

Την ώρα που ο Έλληνας ανταποκριτής μετέδιδε, πίσω του, δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να βάλουν στα αυτοκίνητα διακριτικά, όπως TV και PRESS, ώστε να μην πέσουν θύματα επίθεσης.

Ο Σωτήρης Δανέζης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει και αφορούν σε υψηλά κλιμάκια των στρατών. Αν, όμως, έχουν φθάσει οι πληροφορίες για τη διαφυγή των δημοσιογράφων και των αμάχων και στο τελευταίο κλιμάκιο κάποιων ακροβολισμένων πολεμιστών, αυτό είναι άγνωστο.

Το κονβόι θα διασχίσει απόσταση 1.000 χλμ. και το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε νωρίτερα ότι πιστεύει ότι η Μαριούπολη που κατέχει στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα είναι περικυκλωμένη - μαζί με το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Χερσόνησο.

Η Μαριούπολη, ένα βιομηχανικό κέντρο, θεωρείται βασικός στόχος και έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών από την έναρξη της εισβολής. Η κατάληψή της θα βοηθούσε τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής της χώρας.

Όπως επεσήμανε ο Σωτήρης Δανέζης, οι δημοσιογράφοι εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Απαγορεύεται τη νύχτα ακόμα και να ανάψουν φακό στα δωμάτιά τους, ενώ δεν μπορούν καν να φορτίσουν τον εξοπλισμό τους.

Χωρίς δημοσιογράφους, υπογράμμισε, να μεταδίδουν από το μέρος όπου συμβαίνουν τα γεγονότα, η πληροφόρηση θα είναι ανύπαρκτη.

Η φωτογραφία, print screen από το Open