«Φωτιά» οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα - Αναμένεται να εκτοξευτούν στα μέσα Μαρτίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Φωτιά» οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα - Αναμένεται να εκτοξευτούν στα μέσα Μαρτίου

Μάρτιος 03, 2022 - 12:05

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές της ενέργειας, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η τιμή στο ρεύμα σήμερα είναι στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και έχει αυξηθεί σε ποσοστό 11% σε σχέση με την αντίστοιχη της Τετάρτης. Η Ελλάδα έχει την τρίτη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12,1%, το φυσικό αέριο 49,2% τα υδροηλεκτρικά 3,2% οι εισαγωγές 9,4% και οι ανανεώσιμες 21,5%.

Επίσης και οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν υψηλά επτά ετών καθώς οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς ενισχύθηκαν μετά από έντονες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες εν μέσω της εντεινόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά χρησιμοποιεί διαφορετική φόρμουλα τιμολόγησης, που στηρίζεται στο μοντέλο month ahead (σ.σ. ένα μήνα μπροστά), εκτιμάται ότι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου θα αποτυπωθεί δραματικά στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο β’ 15νθήμερο του Μαρτίου, καθώς και τον Απρίλιο, υπό την αίρεση, πάντα, ότι θα συνεχιστεί το ράλι στις αγορές και θα διαρκέσει η ουκρανική κρίση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου για τους Έλληνες καταναλωτές θα εκτοξευθούν σε νέα δυσθεώρητα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οικονομικούς προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων», αναφέρει το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου στο euro2day.gr.

Διαβάστε περισσότερα στο euro2day.gr