Αλ. Τσίπρας: Μέγα λάθος η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία - Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της δικαιολογίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αλ. Τσίπρας: Μέγα λάθος η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία - Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της δικαιολογίας

Μάρτιος 04, 2022 - 11:09

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ήταν καλεσμένος χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος ενωπίω», με θέμα την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου για την Ευρώπη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Ο πρώην πρωθυπουργός ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο που συμβαίνει «μέσα σε μια ευρωπαϊκή χώρα», όπως υπογράμμισε, ήταν επικριτικός και χαρακτήρισε «μέγα λάθος του κ. Μητσοτάκη» την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία διότι, όπως είπε, αυτό εμπλέκει τη χώρα μας.

Δεν είχαμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε σε μια πολεμική αντιπαράθεση.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έλαβε τις αποφάσεις του χωρίς «να σηκώσει το τηλέφωνο» και να ζητήσει μια γνώμη από τα ελληνικά κόμματα, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για «πολιτικό βοναπαρτισμό».

Ως προς αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε χθες: «Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Δεν έχω συγκαλέσει κανένα προσωπικά, δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε, να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού», με την Κουμουνδούρου να απαντά, μέσω πηγών της στην ΕΡΤ, ότι «στην Ελλάδα και σε κάθε κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή. Αυτές οι συμπεριφορές έλεγαν, συνηθίζονται σε άλλα καθεστώτα».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης ανέβασε στο Twitter βίντεο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου το 2016 όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε για τον κ. Μητσοτάκη: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά δεν ακολουθεί στρατηγική Καραμανλή, ακολουθεί στρατηγική Παπάγου. Τη στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Να δώσουμε δηλαδή τα πάντα χωρίς όφελος».

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη».

«Αυτή η εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα έχει δραματικό χαρακτήρα, καθώς έγινε από μια πυρηνική δύναμη που παίζει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές παγκόσμιες εξελίξεις, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε «μεγάλη αγωνία» για τους Έλληνες ομογενείς.

«Μετά την 24η Φλεβάρη είναι σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβασή του. Ξυπνήσαμε σ' έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ' ένα κόσμο που θα βλέπουμε ένα σκληρό, ψυχρό πόλεμο», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι από την «άλλη πλευρά» δε θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια «μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας προς την Ανατολή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η Κίνα φαίνεται να είναι ο «μεγάλος εταίρος» στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα «κερδίζει χρόνο και δυνατότητες».

«Για την ΕΕ αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενής και γεωπολιτικά και οικονομικά», τόνισε.

Έχει και η Δύση ευθύνες γιατί επέτρεψε να γίνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο και τώρα τον ίδιο δρόμο ακολουθεί ο Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός της δικαιολογίας. Όταν καίγεται όλη η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την κλιματική αλλαγή, όταν χιονίζει και εγκλωβίζονται άνθρωποι πάλι δεν φταίει ο κ. Μητσοτάκης αλλά η κλιματική αλλαγή. Στην πανδημία δήλωσε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όμως η χώρα μας ήταν πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τώρα, για την ακρίβεια που ήρθε πριν από τη ρωσική εισβολή, φταίει ο Πούτιν.
 

Είναι ο Πρωθυπουργός της δικαιολογίας. Είναι η κυβέρνηση της δικαιολογίας.

 

«Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση της ευθύνης. Έναν Πρωθυπουργό της υπευθυνότητας και όχι της δικαιολογίας. Αυτό θα είναι το κρίσιμο δίλημμα στις εκλογές που πιστεύω ότι δε θα αργήσουν να γίνουν».

 

Φωτογραφία αρχείου, ΣΥΡΙΖΑ