Τα «γαλάζια golden boys» της ΔΕΗ και η «επιδότηση της αισχροκέρδειας των παρόχων ενέργειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα «γαλάζια golden boys» της ΔΕΗ και η «επιδότηση της αισχροκέρδειας των παρόχων ενέργειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Μάρτιος 04, 2022 - 12:09

φωτογραφία Eurokinissi

Τα «γαλάζια» golden boys της ΔΕΗ, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας που την πληρώνουν τα νοικοκυριά και η κατάσταση της οικονομίας γενικότερα αποτέλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ζητήματα για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας χθες στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε ξεκάθαρα, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τεράστια αύξηση των τιμών.
Κατ' αρχάς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «ζήτημα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων αν υπάρχουν οι δυνατότητες να στηρίξουμε την κοινωνία».

Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε 6,6 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ για ένα χρόνο. Είναι θέμα προτεραιοτήτων».

Ως προς την οικονομική κρίση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την μεγιστοποίησε, παρά το γεγονός ότι είχε τα εργαλεία και τις δυνατότητες να την αντιμετωπίσει.

Στη 19η μέρα του μήνα εξαντλείται το εισόδημα των νοικοκυριών. Δεν θα ισχυριστώ ότι πρέπει να σπαταλάμε αλόγιστα τα χρήματα, αλλά αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης και έντασης.

«Η κρίση της ακρίβειας ήταν εδώ προτού ξεσπάσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Τσίπρας, και μίλησε για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τις τρομακτικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

«Τρομακτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιλογές της, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την λειτουργία των καρτέλ», είπε.

Εμείς είχαμε σχέδιο να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση μέχρι το 2030.

«Να επιστρέψουμε σε έναν συνολικό ενεργειακό ανασχεδιασμό με επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας. Επί ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

Αυτό που μας απασχολεί είναι αν θα μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες το ρεύμα ή αν θα είναι ψηλά η μετοχή της ΔΕΗ, ώστε να έχουν υψηλά κέρδη οι ιδιώτες μέτοχοι; Είναι θέμα πολιτικής επιλογής.

Ακόμα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πλιάτσικο» των «γαλάζιων golden boys» στη ΔΕH με 360.000 ευρώ μισθό στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι διευθυντικές θέσεις της ΔΕΗ έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, και σε αυτές έχουν τοποθετηθεί στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πολύ επιφυλακτικός αν το πλαφόν που έθεσε ο κ. Γεωργιάδης θα μπορέσει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια» και πρότεινε «να ελαφρυνθεί ο καταναλωτής με μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και να δοθούν όπλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια στην πηγή της».

Η χονδρική τιμή που διαμορφώνεται από το χρηματιστήριο ενέργειας είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι ευθύνη Μητσοτάκη.

«Σε εισόδημα, μισθούς και κόστος ενέργειας είμαστε χειρότεροι μακράν σε όλη την Ευρώπη. Η γειτονική Βουλγαρία εισάγει 30% φθηνότερο φυσικό αέριο σε σχέση με την Ελλάδα», επεσήμανε.