Οι 6οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι 6οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου

Μάρτιος 20, 2022 - 22:08

Εγκρίνεται για το σχολικό έτος 2021-2022 η διεξαγωγή του μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: «6οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου» που διοργανώνονται από το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 (Προκριματικοί) και το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 (Τελικοί). Απευθύνονται σε μαθητές/-ήτριες Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, θα διεξαχθούν διά ζώσης, χωρίς κόστος συμμετοχής για τους συμμετέχοντες/ουσες και θα πραγματοποιηθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω διαγωνισμό να είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/-ήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.
2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο διαγωνισμό να πραγματοποιείται με την ενυπόγραφη
συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
3. Η απασχόληση/προετοιμασία των μαθητών/-τριών να υλοποιείται εκτός ωρολογίου προγράμματος.
4. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει τηςκείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.
5. Να μην προκύπτει από τις δράσεις με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.
6. Η χρήση εκπαιδευτικού υλικού να διατίθεται δωρεάν και να είναι ελεύθερο προς χρήση στους/στις εκπαιδευτικούς.
7. Οι χώροι υλοποίησης των προγραμμάτων των Αγώνων να πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις των χώρων συνάθροισης κοινού, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών/-τριών και οι επισκέψεις στους χώρους αυτούς να πραγματοποιούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων/Διδασκουσών των σχολικών μονάδων και με την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των κείμενων διατάξεων για το πλαίσιο διεξαγωγής εκπαιδευτικών/διδακτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών εκδρομών.
8. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης της παρέμβασης.
9. Η δέσμευση των συντελεστών ότι δε θα πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική διάθεση του υλικού του διαγωνισμού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να απευθύνονται στην κ. Ελένη Βολανάκη και στον κ. Ιωάννη Σόλαρη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
retorikoiagones@gmail.com .

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ