Μεγάλη άνοδος της χονδρικής τιμής ρεύματος, στο φουλ οι μονάδες αερίου και μόνο μία λιγνιτική στο σύστημα!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μεγάλη άνοδος της χονδρικής τιμής ρεύματος, στο φουλ οι μονάδες αερίου και μόνο μία λιγνιτική στο σύστημα!

Απρίλιος 04, 2022 - 12:49

Σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σημειώνει μεγάλη αύξηση κατά 40% περίπου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα έχει φτάσει στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα ! Η βασική αιτία είναι σίγουρα το μείγμα καυσίμου, αφού λόγω έλλειψης αέρα έχουμε χαμηλές τιμές σε ΑΠΕ και μεγάλες σε μονάδες φυσικού αερίου.

Το μείγμα καυσίμου για σήμερα 4 Απριλίου, στο 57% οι μονάδες αερίου, στο 10% υδροηλεκτρικά, στο 5% ΑΠΕ , 24% εισαγωγές και μόλις 4% με μια μόνο μονάδα λιγνιτική.

Ακούμε τους ειδικούς και την Κυβέρνηση να κάνουν λόγο για σχέδια έκτακτης ανάγκης, για ανάγκη εξοικονόμησης φυσικού αερίου, για χρήση λιγνιτικών μονάδων και πόσες ακόμα δηλώσεις… Όμως στην πράξη συνεχίζεται η ίδια κατάσταση και οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς!

Ας δούμε τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη…

Οι διαφορές στις τιμές είναι τεράστιες, στην Γαλλία πάνω από 500 ευρώ, όμως η Γερμανία και η Πολωνία που έχουν στηριχθεί πιο πολύ σε μονάδες άνθρακα έχουν τιμές κάτω από 100 ευρώ. Ιταλία και Ελλάδα στα ίδια επίπεδα και οι γείτονες μας στα Βαλκάνια που παίρνουμε σήμερα ρεύμα είναι 100 ευρώ πιο φθηνές. Κατά τα άλλα έχουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα που έχει ενωθεί.

Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι οι αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής δεν δικαιολογούνται και υπάρχουν φαινόμενα τα οποία πρέπει να ερευνηθούν. Όλες αυτές οι αυξήσεις τροφοδοτούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής και επιβαρύνουν αμέσως τους λογαριασμούς που οι πολίτες πληρώνουν σε τριπλάσιες τιμές.

 

kafeneio-megalopolis.gr