Πόλεμος: Μεγάλη φτώχεια αν κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πόλεμος: Μεγάλη φτώχεια αν κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου

Απρίλιος 04, 2022 - 12:49

Τις τελευταίες ώρες διακινείται το σενάριο να κλείσει η Ευρώπη τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open Π. Βαλασόπουλος από το Βερολίνο, καθώς έχει αποφασιστεί κλιμάκωση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα είναι «μαύρα», για να το πούμε απλά.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, θα έχουμε μεγάλη κλιμάκωση της κρίσης, καθώς, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα κλείσουν και οι στρόφιγγες του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, αφού, όπως είπε, οι διαδρομές συνδέονται.

Αυτό το «πάγωμα» της ροής του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε διπλό ενεργειακό «πάγωμα», και για τη ρωσική αγορά.

Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας υπερκρίσης, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το ΑΕΠ θα υποστεί σοβαρή μείωση, και θα μιλάμε πλέον για μια πολύ δύσκολη περίοδο και φτώχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν τελικά η ΕΕ προχωρήσει στο κλείσιμο των αγωγών, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσει αυτό το «πάγωμα». Πάντως, ευχή όλων είναι αυτό το σενάριο να αποτραπεί.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε την Κυριακή 3 Απριλίου ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε δημιουργήσει τις πρόνοιες, ώστε και σε τέτοια έκτακτη περίπτωση, να αντικαταστήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα αποθέματα ενέργειας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν άλλες χώρες». Μεταξύ των μέτρων που έχει εξετάσει η ελληνική πλευρά, ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «διερευνούμε την διεθνή διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορούμε να εισάγουμε από άλλες χώρες με καράβια. Ακόμη, ζητήσαμε από τον ΔΕΣΦΑ άμεσα να δημιουργήσουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή φυσικού αερίου, δίπλα από την υφιστάμενη στην Ρεβυθούσα και μελετούμε την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε στρατηγικά αποθέματα σε υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία».

Όπως προσέθεσε, «έχει εκπονηθεί ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ (σημ: για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας), ενώ υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας 4 μεγάλων και 1 μικρής μονάδας της ΔΕΗ, δηλαδή 4,5 μονάδων, ώστε αντί για φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν σήμερα, να λειτουργούν με πετρέλαιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος έχει διαμορφωθεί από το Χρηματιστήριο Ενέργειας σε 334,43 ευρώ. Η Γαλλία πληρώνει 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά η Γερμανία και η Πολωνία, που βασίζονται σε λιγνιτικές μονάδες, πληρώνουν η πρώτη 75,33 ευρώ και η δεύτερη 91,22 ευρώ.

Είναι ώρα οι ιδεοληψίες περί «καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ» να αφεθούν πίσω εκ μέρους της κυβέρνησης και να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.