Νέα αντιπαράθεση Τατούλη - Νίκα και... «Θέατρο της Δευτέρας» στο ΠεΣυ Πελοποννήσου (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέα αντιπαράθεση Τατούλη - Νίκα και... «Θέατρο της Δευτέρας» στο ΠεΣυ Πελοποννήσου (vid)

Απρίλιος 04, 2022 - 18:50

Για ακόμα μία φορά άναψαν τα αίματα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 4 Απριλίου ανάμεσα στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και την περιφερειακή σύμβουλο της παράταξης Τατούλη, Ντίνα Νικολάκου. Κατ' αρχάς, ο κ. Πέτρος Τατούλης έλαβε τον λόγο και υπήρξε δριμύς εναντίον του περιφερειάρχη, ο οποίος, όπως είπε, απαξιώνει τη δημοκρατική διαδικασία του μείζονος θεσμού της αυτοδιοίκησης καθώς για ακόμα μία φορά δεν έλαβε τη θέση του, αλλά έμεινε στα «παρασκήνια», θα λέγαμε, του Πνευματικού κέντρου Τρίπολης. Ο κ. Τατούλης είπε:

«Θέλω εξ αρχής να θέσω τέσσερα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο, ότι είναι προσβολή να κρύβεται ο περιφερειάρχης, η θέσις του είναι εμπρός και όχι πίσω από κάποια κουρτίνα κρυβόμενος και απαξιώνοντας πλήρως τη δημοκρατική λειτουργία του ΠεΣυ. Δεύτερον, το μείζον θέμα, ο περιφερειάρχης θα σέβεται τις αποφάσεις του ΠεΣυ; Αυτό είναι το μείζον θέμα στην εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Δεν μπορεί ο περιφερειάρχης να έχει τη δική του άποψη. Είναι ωμή παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας. Πίσω από το μη δημοκρατικό προσωπείο, δείχνει μια μάσκα νομιμοφάνειας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει απαξιώσει τον ίδιο τον θεσμό.

Μια στημένη σύνθεση παραβιάζει τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ως ΠεΣυ να έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο απαξίωσης και αποδόμησης.

«Σας φυλάμε μια έκπληξη θα σας πάρουν και έργο και αρμοδιότητα και αυτό είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Μην κατοχυρώνεστε πίσω από την άποψη ότι θα σας σώσει η φιλοκυβερνητική σας στάση.

»Στο προηγούμενο ΠεΣυ ακούστηκε η άποψη ότι οι ιερείς μιλάνε μόνο με τους δεσποτάδες. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί στο προσωπείο και στο προφίλ ενός θεσμού. Οι θεσμοί είναι ανοικτοί σε όλους τους πολίτες, δεν θα κάνει διάκριση ο θεσμός να επιλέγει τον πολίτη. Παρακαλώ να ανακαλέσει ο περιφερειάρχης και να διαγραφεί αυτή η άποψη».

Ο κ. Νίκας απάντησε: «Μίσος, έχθρα, τοξικότητα, ακραία αντιπαράθεση, έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων, αυτά ακούγονται 2,5 και βάλε χρόνια σε αυτή την αίθουσα, διότι κάποιος έχασε την ιδιοκτησία του σε αυτόν τον τόπο, και έπρεπε να είναι ες αεί το πρόσωπο που θα κινεί πρόσωπα και καταστάσεις. Αν το έργο των σκουπιδιών πήγε καλά ή άσχημα, είναι του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ''εμείς'' να το λέμε για χρήματα δικά μας. Δύο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τους αγαπάμε όλους, να μην γίνει χωματερή η Παλαιόχουνη, αλλά γιατί αργήσατε για τη Σπάρτη; Εγώ ποτέ δεν κρύφτηκα από κανέναν, κι όταν υπάρχει και κόστος ακόμα. Για τη Σκάλα ανέλαβα προσωπικά το κόστος. Ούτε ψηφοθηρούμε ούτε φερόμαστε υποκριτικά. Μιλούσα με θάρρος κατά του συστήματος της απλής αναλογικής ως καταστροφικού για την αυτοδιοίκηση. Εσείς λέτε ότι ευθύνεται η πλειοψηφία και όχι η μειοψηφία. Δείτε τα θέματα που έρχονται εδώ. Για τις αποφάσεις του ΠεΣυ, σας λέγω τα εξής: Ο περιφερειάρχης μπορεί να μην έρχεται. Δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε εδώ. Τα ζητήματα τα ιδεολογικά αποκλείεται να τα υποστηρίξω. Σας το λέγω με θάρρος.

Ό,τι και να φέρετε, αν δεν συνάδει με τη δική μου πολιτική τοποθέτηση, δεν το ψηφίζω. Αν ο λαός κρίνει ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά, ας κάνει άλλες επιλογές. Ο λαός μπορεί και πρέπει να κρίνει.

«Εμείς στο συγκεκριμένο θέμα, στηρίξαμε αυτό που στήριξαν όλοι οι περιφερειάρχες, ότι δεν μπορούν περιφέρειες και δήμοι να λειτουργήσουν την απλή αναλογική. Της το ζήτησαν της κυβέρνησης οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Και ευτυχώς, γιατί αλλιώς δεν θα είχε προχωρήσει τίποτα. Η Παλαιόχουνη ήταν ένας αμφισβητούμενος χώραφος. Εγώ στο γραφείο μου δεν έχω πελάτες, δεν υπάρχουν ψηφοφόροι. Ο περιφερειάρχης στα ζητήματα της Εκκλησίας, πρέπει να έχει μια αγαστή συνεργασία με τους μητροπολίτες, και να προσπαθεί να δώσει λύσεις. Όταν υπάρχει ανάγκη να δούμε τον ηγούμενο ενός μοναστηριού, θα τον δούμε. Υπάρχει ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία και από την άλλη η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών. Έχουμε δώσει παραδείγματα σεβασμού και στην Εκκλησία, και στην Ορθοδοξία και στο ράσο».

Σε αυτό το σημείο η κυρία Ντίνα Νικολάου ανέβηκε στο βήμα και είπε: «Εφόσον ακούστηκε ευθέως ότι ο πρόεδρος μάς εκπροσωπεί και ο ίδιος καλείται απλά, άρα δεν υποχρεούται να υλοποιεί τις αποφάσεις μας, προτείνω να γίνει μία επιτροπή με επικεφαλής εσάς και εκπροσώπους από τις παρατάξεις του ΠεΣυ, με ευθύνη την υλοποίηση των αποφάσεων του ΠεΣυ».

Ο κ. Νίκας αντέδρασε σε αυτά που είπε η κυρία Νικολάκου και απάντησε στον ίδιο: «Εσείς καταργηθήκατε μόνος σας! Σήκωσα το γάντι και ξέρω να το σηκώνω πάντα!». «Ο κ. περιφερειάρχης τα είπε, κι εγώ απάντησα», είπε στον κ Μαλτέζο που της ζήτησε να καθήσει.

Ο κ. Μαλτέζος στις συνεχείς παρεμβάσεις της κυρίας Νικολάκου, είπε ότι η παράταξή της «έχει κάνει ''Θέατρο της Δευτέρας'' το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Ακολουθεί βίντεο

ArcadiaPortal.gr Νέα αντιπαράθεση Νίκα-Τατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο