Ελληνική Βουλή: Μια (Α)ζοφερή πραγματικότητα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ελληνική Βουλή: Μια (Α)ζοφερή πραγματικότητα

Απρίλιος 08, 2022 - 14:00

Για «γκάφα» κάνουν λόγο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας την εμφάνιση μέσω βιντεομηνύματος δύο «μαχητών» του Τάγματος του Αζόφ -των ναζιστών που πολεμούν τους Ρώσους εισβολείς- στην Ελληνική Βουλή.

Εγώ αναρωτιέμαι: Αν δεν μπορεί η Ελληνική Βουλή να ελέγξει τι θα προβληθεί εντός της αίθουσας της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τότε τι μπορεί να κάνει;

Να διοργανώσει ένα tea party, ίσως.

Ο κ. Ζελένσκι έχει απευθυνθεί σε 25 Κοινοβούλια για να στηρίξει τον αγώνα του ενάντια στη ρωσική εισβολή. Σε κανένα όμως μήνυμά του δεν είχε συμπεριλάβει ναζιστές «Αρχαγγέλους Μιχαήλ της Επανάστασης»...

Αυτό έγινε στην «μπόσικη» και απροετοίμαστη, κατά πώς φαίνεται και αποδεικνύεται περίτρανα, Βουλή των Ελλήνων.

Όπως «μπόσικα» και απροετοίμαστα (λέμε ότι) κάνουμε διπλωματία και περιχαρακώνουμε τα συμφέροντα της χώρας μας...

Γι' αυτό, δυστυχώς, προσωπικά τουλάχιστον δεν εκπλήσσομαι καθόλου ούτε από την ελλιπέστατη οργάνωση του Προέδρου της Βουλής ούτε από τη χθεσινή «γκάφα», που αν δεν είναι «γκάφα» σημαίνει ότι η Βουλή των Ελλήνων έγινε «λαγός» της πιο άθλιας πολιτικής ξεπλύματος.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνα τα μέσα ενημέρωσης, βλέπε "μεγάλα site", που παίζουν Πισπιρίγκου στην τετράδα των πρώτων θεμάτων τους, μαζί με τη συγκλονιστική ανακάλυψη για μια μέθοδο που «ξε-γερνάει» τις γυναίκες κατά 30 χρόνια, αλλά και το πόσο ερωτευμένοι είναι δύο άνθρωποι που λέγονται Μπόμπα και Τανιμανίδης.

Κλείσαμε.

Στο Open το πρωί μεταδόθηκε η πληροφορία ότι το μήνυμα ήταν βιντεοσκοπημένο και ο κ. Σαραντάκος αναρωτήθηκε: «Μα καλά, δεν μπορούσαν να καλέσουν έναν μεταφραστή από την ουκρανική πρεσβεία να δουν τι έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι;».

Έτσι, η ευθύνη βαραίνει τον κ. Τασούλα, Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος πάντως δεν παραιτήθηκε!

Και γιατί να παραιτηθεί, άλλωστε; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για να την αναλάβει αυτός;..

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθ' οδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε, ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βίντεο».

Δηλαδή, αν ο κ. Ζελένσκι είχε κάνει λάθος και είχε στείλει, για παράδειγμα, το βίντεο του γάμου του ή στιγμές από ανέμελες διακοπές, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να το παρακολουθήσει;

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι, μέσω της ελληνικής Βουλής, μια χώρα μαρτυρική από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ζήτησε την αλληλεγγύη μας, εξέφρασε το πρόβλημα της και το διεθνοποίησε περαιτέρω. Αυτό είναι το σημαντικό και δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε ως χώρα να την βοηθήσουμε. Αν αυτό θέλουμε να το υπονομεύσουμε, να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε τη μεγάλη εικόνα σε αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Απλά δεν είναι αυτό η μεγάλη εικόνα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πολύ θα ήθελα να μείνω στην ουσία -που είναι ασφαλώς η στήριξη του ουκρανικού λαού που υφίσταται τις συνέπειες μιας εισβολής, ενός πολέμου, και που βρέθηκε σκοτωμένος, ξεσπιτωμένος και σε πλήρη απόγνωση- και πολύ θα ήθελα και η Ελληνική Βουλή να μείνει σε αυτό και να ελέγξει τι θα μεταδιδόταν από το στρατηγείο του προέδρου Ζελένσκι.

Ως προς τις «γκάφες»... Σαν πολλές δεν μαζεύτηκαν από δαύτες;

Στη χώρα μας τι έχουμε ακούσει από τα πλέον επίσημα χείλη Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη; Ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Ζελένσκι δύο φορές, αν και του ζητήθηκε, απευθυνόμενος στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Και μάλιστα, όταν διαμαρτυρήθηκε η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, «έπεσε η σύνδεση λόγω τεχνικού λάθους»... Η Πρόεδρος έκανε εκτενείς αναφορές στην τουρκική εισοβλή και κατοχή, αλλά ο κ. Ζελένσκι είχε «εξαφανιστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το κείμενο που αναγνώσθηκε από την πρόεδρο απόντος του κ. Ζελένσκι, θα διαβιβαστεί γραπτώς στον Ουκρανό πρόεδρο.

Όλως τυχαίως, πάντως, ο Ζελένσκι δεν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να λάβει σαφή θέση για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Όπως όλως τυχαίως συμπεριέλαβε τους ναζιστές στο βίντεο.

Και κάτι ακόμα: Το Reuters στις 10 Μαρτίου ανέφερε ότι το Facebook και το Instagram αποφάσισαν να επιτρέπουν την ανάρτηση κειμένων που ζητούσαν τον θάνατο των Ρώσων εισβολέων και σε αυτό το πλαίσιο έγινε προσωρινή άρση της απαγόρευσης υμνητικών κειμένων για το «Αζόφ» που είχε επιβληθεί από το 2019, όταν είχε διαπιστωθεί η ναζιστική συγκρότηση του «Τάγματος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα ναζιστικά τάγματα στη χώρα του. Τα κοινωνικά δίκτυα ιδιωτικές εταιρίες είναι, μπορούν να ξεπλένουν όποιον και ό,τι θέλουν, με πρόσχημα, λόγο και αιτία.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι. Ούτε καν λόγω «γκάφας».

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς υποχρέωσε με την αντίδρασή του να μιλήσει η ελληνική κυβέρνηση για «λάθος» και να σχολιάσει το ζήτημα.

Δηλαδή, και επειδή η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε μετά τη δήλωση Σαμαρά ότι πρόκειται για «μεγάλο λάθος», το θέμα είναι τι συμβαίνει στα εσωκομματικά της ΝΔ, όχι το τι συμβαίνει στη χώρα και στη Βουλή;

Το σημαντικό είναι να μην πέσουν (κι άλλο) οι μονάδες δημοφιλίας του Μητσοτάκη;

Το σημαντικό είναι να μην γίνει μπάχαλο η ΝΔ και κερδίσει πόντους ο Σαμαράς που καραδοκεί;

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: Ναζιστικό Τάγμα Αζόφ, που πολεμά για την Ουκρανία και Τζιχαντιστές, λοιποί μισθοφόροι, Τσετσένοι που πολεμούν για τη Ρωσία είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτό το πράγμα που πετάξαμε από το Κοινοβούλιο.

Ας συμφωνήσουμε και σε κάτι ακόμα: Αν η χθεσινή εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα πορεύεται στη διπλωματική σκακιέρα, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα και καμία «''σωστή'' πλευρά της Ιστορίας» δεν θα μας δικαιώσει.

Γαλανιάδη Εύα