Πόσο ασφαλείς είναι οι εφαρμογές στο Android;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πόσο ασφαλείς είναι οι εφαρμογές στο Android;

Απρίλιος 10, 2022 - 10:04

Έντεκα εφαρμογέςAndroidεντοπίστηκαν να περιέχουν λογισμικό το οποίο κατέγραφε δεδομένα χρηστών όπως τον αριθμό τηλεφώνου και το emailτου χρήστη, πληροφορίες θέσης (GPS), τον κωδικό IMEIτης συσκευής, το όνομα του WiFi και την διεύθυνση MACτου router. Επίσης, κατέγραφαν τα δεδομένα από το«πρόχειρο» κάθε φορά που ο χρήστης έκανε αντιγραφή & επικόλληση στο smartphoneή το tabletτου. 

Όλες οι καταγραφές αποθηκεύονταν σε serversμιας εταιρίας στον Παναμά. Η εν λόγω εταιρία πλήρωνε τους δημιουργούς των εφαρμογών για να ενσωματώσουν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Όλες οι εφαρμογές ήταν διαθέσιμες δωρεάν μέσω του PlayStore και έχουν ήδη εγκατασταθεί σε εκατομμύρια συσκευές:
Speed Camera Radar, Al-Moazin Lite (Prayer Times), WiFi Mouse (remote control PC), QR & Barcode Scanner, Qibla Compass – Ramadan 2022, Simple weather & clock widget, Handcent Next SMS - Text w/ MMS, Smart Kit 360, Al Quran Mp3 – 50 Reciters & Translation Audio, Full Quran MP3 – 50+ Languages & Translation Audio, Audiosdroid Audio Studio DAW – Apps on Google Play.

Μερικές διδακτικές παρατηρήσεις:
- Οι εφαρμογές (Androidapps) δεν κάνουν πάντα μόνο αυτό που λένε ότι κάνουν. Προτιμάτε εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές.
- Πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή, σιγουρευτείτε ότι η ίδια λειτουργία δεν καλύπτεται από το λογισμικό που σας παρέχει ήδη ο κατασκευαστής της συσκευής σας. Για παράδειγμα, σαρωτής κωδικών QRυπάρχει πλέον ενσωματωμένος στο ίδιο το Android.
- Οι διαφημίσεις ή/και οι πωλήσεις μέσω των εφαρμογών δεν είναι ο μόνος τρόπος κέρδους για τους κατασκευαστές τους. Έχετε υπόψη σας ότι τίποτα δεν είναι «δωρεάν».

 Αν τυχόν χρησιμοποιείτε κάποια από τις εφαρμογές αυτές, προχωρήστε σε απεγκατάσταση ή κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση της. Σύμφωνα με την Google, οι δημιουργοί των εφαρμογών υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν το λογισμικό παρακολούθησης, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε μετά τον εντοπισμό του.

Δημήτρης Πανταζόπουλος