Έρχονται συντάξεις fast track σε τρεις μήνες - Τι είπε ο Χατζηδάκης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έρχονται συντάξεις fast track σε τρεις μήνες - Τι είπε ο Χατζηδάκης

Απρίλιος 11, 2022 - 13:06

Μετά το Πάσχα ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος, είπε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.

Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.