Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρώτο αφαιρεί τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρώτο αφαιρεί τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Απρίλιος 20, 2022 - 11:35

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διαρκεί πάνω από πενήντα μέρες, έχει προκαλέσει  παγκόσμιο αποτροπιασμό. Οι εικόνες που φθάνουν καθημερινά από τη χειμαζόμενη Ουκρανία στις οθόνες μας με τους αμάχους να προσπαθούν να προστατεύσουν τη ζωή τους, με τις ομαδικές ταφές πολιτών, με τις κατεστραμμένες υποδομές προκαλούν θλίψη και φέρνουν τρόμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης της Ρωσίας, και αρχιτέκτονας ενός πολέμου που δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να προβλέψει πού θα οδηγήσει τον κόσμο, το 2018 είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την αρχική απόφαση είχε λάβει το 2017 το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου και το επόμενο έτος ο ηγέτης του ρωσικού κράτους αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με έδρα την Καλαμάτα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018.

Η Ρώσικη πρεσβεία, τότε, είχε ανακοινώσει ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε απονείμει αυτόν τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο για το σύνολο του έργου του προέδρου Πούτιν και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Πέντε χρόνια μετά, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου αφαιρεί τον τίτλο αυτόν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Arcadia Portal επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή, ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία μας και μας είπε:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ομόφωνα έλαβε την απόφαση της αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Ρώσο πρόεδρο. Προηγήθηκε ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και ακολούθησε η συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου και ελήφθη η απόφαση. Προηγουμένως η Σύνοδος των Πρυτάνεων είχε συγκληθεί και είχε λάβει τις αποφάσεις της», μας είπε ο κ. Κατσής.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που λαμβάνει ομόφωνη απόφαση και αφαιρεί τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Ρώσο πρόεδρο. Ανάλογη απόφαση αναμένεται και από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

Γαλανιάδη Εύα