Ενεργειακή κρίση... όπως κορωνοϊός: Τηλεργασία και απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ εξετάζει η ΕΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ενεργειακή κρίση... όπως κορωνοϊός: Τηλεργασία και απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ εξετάζει η ΕΕ

Μάιος 10, 2022 - 13:45

Η τηλεργασία και ο περιορισμός των μετακινήσεων φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν, ακόμα και τώρα που ο κορωνοϊός βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής «El Pais», που παρουσιάζουν «Τα Νέα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου θα παρουσιάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ΕΕ ετοιμάζει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ, βασιζόμενο στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017, και αφορά στο φυσικό αέριο. Ωστόσο, μπορεί να επεκταθεί και στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «El Pais», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα, κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση, μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα, Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Περιορισμοί στις μετακινήσεις, λοιπόν, και περιορισμοί της κυκλοφορίας, τηλεργασία και όλα αυτά θυμίζουν την όχι και τόσο μακρινή εποχή που κλεινόμασταν σπίτι μας ελέω κορωνοϊού. Τώρα, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τον περιορισμό των μετακινήσεων για να εξοικονομήσει ενέργεια.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αποτελούν πανάκεια οι απαγορεύσεις.

Το ρεπορτάζ («Τα Νέα») αναφέρει για τις δράσεις που θα αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: «Στον τομέα του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη λειτουργία των φωτιστικών και των ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια. Θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19-20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο. Η μεγαλύτερη όμως παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα για τη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης είναι το πρόγραμμα ''Ηλέκτρα''. (...) Στο πλαίσιο του ''Ηλέκτρα'' θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περί τα 2,5 εκατ. τ.μ.)».