Οι παραλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που πήραν Γαλάζια Σημαία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι παραλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που πήραν Γαλάζια Σημαία

Μάιος 17, 2022 - 11:08

Παραλία Καραθώνα (φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 48 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ [3]

Δήμος Ερμιονίδας

Πόρτο Χέλι/AKSHinitsaBay

Δήμος Ναυπλιέων

Καραθώνα

Πλάκα

Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ [4]

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

Άγιος Ανδρέας-Μύλος

Ατσίγγανος

Καλλιστώ

Ξηροπήγαδο

Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ [10]

Δήμος Μονεμβασιάς

Αρχάγγελος

Μεγάλη Άμμος

Μονεμβασιά

Νεάπολη

Πλύτρα-Παχιάμμος

Πορί

Τηγάνια

Δήμος Ανατολικής Μάνης

Γύθειο 2/Σελινίτσα

Μαυροβούνι 1

Σκουτάρι

Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ [6]

Δήμος Καλαμάτας

Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση

Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου

Βέργα-Αλμυρός

Μικρή Μαντίνεια

Δήμος Μεσσήνης

Μπούκα

Δήμος Τριφυλίας

DunesBeach-CostaNavarino

Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ [14]

Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων

Λουτράκι-Μπούτσι/PoseidonResort

Λουτράκι 1

Λουτράκι 2

Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι

Δήμος Κορινθίων

Αλμυρή

Καλάμια

Κόρφος

Ποσειδωνία

Δήμος Βέλου-Βόχας

Βραχάτι

Κοκκώνι

Δήμος Σικυωνίων

Πευκιάς

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Δερβένι

Ξυλόκαστρο-Πευκιάς

Συκιά