Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ - Μια αποτίμηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ - Μια αποτίμηση

Μάιος 18, 2022 - 12:12

«Τόσο χειροκρότημα δεν έχω εισπράξει ούτε στην ελληνική Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο χθες Τρίτη. Ο Πρωθυπουργός, ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απηύθυνε ομιλία στα δύο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, έτυχε θερμότατης υποδοχής και οι κάμερες κατέγραψαν όρθιους βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο κόμματα να τον χειροκροτούν καθώς αναφερόταν στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, καθώς έκανε ιστορικές ακροβασίες ανάμεσα στη Μαριούπολη του 2022 και στο Μεσολόγγι του 1821, καθώς αναφερόταν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, στη θέση των γυναικών στην κοινωνία και στην πολιτική, στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», στην οποία βρίσκονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλα στην ομιλία του: Δήλωσε ότι η χώρα μας είναι στο πλευρό των Αμερικανών ως σύμμαχος, υπογράμμισε τον κίνδυνο του αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει, και στις απαιτήσεις της και στην πολιτική της. Ανέδειξε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και στρατηγικού σημείου.

Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία ταύτιζε την Ελλάδα με τη Δημοκρατία, σε αντιδιαστολή με τα αυταρχικά καθεστώτα.

Το πιο σημαντικό από όλα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν -από αυτά που γνωρίζουμε, φυσικά- είναι η αγορά των F-35. Τα αεροπλάνα αυτά τα ήθελαν διακαώς οι Τούρκοι, και τελικά θα τα πάρουμε εμείς. Η κούρσα των εξοπλισμών καλά κρατεί για τη χώρα μας, οι πολίτες της οποίας αντιμετωπίζουν για ακόμα μία φορά μια τεράστια οικονομική κρίση.

Έτσι, μετά τα Rafale, η Ελλάδα θα έχει και F-35. «Είμαστε μαζί σας», είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Νάνσι Πελόζι, στον Πρωθυπουργό, όταν της έδειξε τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν, τους οποίους έδειξε και στον Αμερικανό πρόεδρο.

Αδιαμφισβήτητα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα τα δούμε αργότερα και στην πράξη. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μέσον μιας νέας σύγκρουσης, με μεγάλο κόστος. Οι πολίτες υποφέρουν. Η Ευρώπη, αμήχανη τον περισσότερο καιρό, καθυστερεί να πάρει αποφάσεις απέναντι στις ρωσικές απειλές και σύντομα θα πρέπει να βρει λύση για το ενεργειακό. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και οι Έλληνες πολίτες το γνωρίζουν αυτό, το ζουν στο πετσί τους.

Ωραίες, λοιπόν, οι ομιλίες περί δημοκρατίας, ισονομίας και ελευθερίας, αλλά η πράξη είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε, οι αναλυτές στη χώρα μας χαρακτήριζαν «ιστορική» την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Μια ομιλία, όμως, για να χαρακτηριστεί «ιστορική», πρέπει να περάσει και στην ιστορία. Πρέπει να δούμε και τι θα μείνει από όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

 

Τα αυτόγραφα...

 

«Με το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι Αμερικανικοί πολιτικοί οι οποίοι -μετά την ''αποθεωτική'' υποδοχή που του έκαναν- τον συνέχαιραν για όσα είχε πει νωρίτερα και κρατώντας στα χέρια τους αντίγραφο της ομιλίας του, το οποίο τους είχε διανεμηθεί, ζητούσαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα υπογράψει, εν είδει… αυτογράφου.» Από άρθρο του «Πρώτου Θέματος» η παραπάνω πληροφορία. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος είναι γεμάτος διθυράμβους για το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπής στην επικοινωνιακή διαχείριση της προσωπικότητας του Πρωθυπουργού ως του απόλυτου πολιτικού.

ΥΓ.1: Πριν από λίγες ημέρες, σε κομματικό ακροατήριο, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Εμείς φέραμε φρεγάτες (σ.σ. Bellhara). Η άλλη πλευρά ούτε φρεγάτες ούτε γραβάτες!». Αυτό είναι το σύνηθες επίπεδο των πρωθυπουργικών ομιλιών. Αν απευθυνόταν και στη χώρα μας με ομιλίες αντίστοιχες όπως η χθεσινή στο Κογκρέσο, ενδεχομένως να εισέπραττε κι εδώ περισσότερο χειροκρότημα...

ΥΓ.2: Ως προς τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Συρία, Βιετνάμ και άλλα πολλά θυμίζουν σκληρά, και ιστορικά, ότι με επιθέσεις δεν επιβάλλεις τη δημοκρατία που χειροκροτείς, αλλά τα δικά σου συμφέροντα.

 

Γαλανιάδη Εύα

φωτογραφία Facebook Κ. Μητσοτάκη